Finns det tid för dig att bli elitatlet?

Hur gammal är du? En fråga man kanske lärt sig att man inte får ställa men i just detta fall är det väldigt relevant. Även om de flesta av oss som läser den här bloggen förmodligen har missat vår chans att bli gymnast på toppnivå finns det fortfarande tid för golf!

  1. Gymnastik: Gymnaster börjar ofta tävla i ung ålder, och många når sin topp i tonåren. Genomsnittsåldern för elitgymnaster är vanligtvis runt 16-20 år.

  2. Simning: Professionella simmare når ofta sin topp i deras sena tonåren till tidiga tjugoåren, med en genomsnittlig ålder runt 20-25 år.

  3. Fotboll: Profesionella fotbollsspelare är oftast aktiva inom sporten från tidiga 20-talet till sent 30-tal. Genomsnittsåldern varierar beroende på liga, men ligger ofta runt 25-30 år.

  4. Basket: NBA-spelare når ofta sin topp under sina sent 20-tal till tidigt 30-tal, vilket ger en genomsnittsålder på omkring 26-30 år.

  5. Tennis: Professionella tennisspelare når vanligtvis sin topp i deras sent 20-tal, med en genomsnittlig ålder runt 27-30 år.

  6. Baseball: Major League Baseball-spelare når ofta sin topp i deras tidiga till mitten av 30-talet, vilket ger en genomsnittsålder på runt 28-32 år.

  7. Golf: Golfare kan ha långa karriärer och ofta nå sin topp i 30-40 årsåldern. Genomsnittsåldern för professionella golfare är ofta runt 35-40 år.

Om du börjar med begränsad erfarenhet av sporten måste du också tänka på att det kommer ta dig några år att nå toppen. Ett kontroversiellt uttryck är 10.000 timmars-regeln. Om vi antar att det stämmer att vi måste spendera 10.000 timmar för att komma till toppen av sin idrott får du räkna med att det tar 10 år om du tränar 20 timmar i veckan.

Det ser inte lovande ut för mig och mina 42 år…