5 tecken på att du har blivit en lat PT

5 tecken på att du har blivit en lat PT

Vi vet hur det är. Du har kanske jobbat som PT i flera år och det känns som att allt går på rutin. Men är du verkligen rutinerad eller har du bara blivit lat? När vi börjar tumma på vissa egenskaper av PT-Passen kommer kvalitén att minska och chanserna blir större att vår kund tappar motivationen och slutar med Personlig Träning. I dagens bloggpost lyfter vi upp 5 tecken på att du har blivit lat för att informera och hjälpa dig tillbaka på rätt bana.

  • När klienten har klarat av sina mål, hjälper du dem att sätta nya?

Ett vanligt exempel är när en klient går ner i vikt. Det är en rolig resa att arbeta med klienten dit men vad händer när de väl klarar av målet? Fortsätter du att hjälpa klienten bibehålla sina nya vanor genom stöd och motivation eller känns det som att ditt jobb har tagit slut? En klar majoritet av människor som går ner i vikt går upp igen. Man skulle kunna hävda att vårt arbete bara har börjat när klienten väl når sin målsättning. Det är då de behöver oss som mest för att sätta nya mål och bibehålla sina vanor eftersom att motivationen kommer börja avta efter en stund.

  • Har du en långsiktig plan och träningsupplägg för dina klienter?

Det tar tid att sitta ner och planera vad en klient ska uppnå över tid och framförallt hur de ska komma dit. Om du känner dig skyldig till att majoriteten av dina klienter inte har en klar plan, utan att du går från “pass till pass” är det ett starkt tecken på att du har blivit lat. Notera att planen måste inte alltid vara överdrivet noga eller satt i sten. Men något bör vi ha för att arbeta målinriktat och systematiskt för klientens bästa.

  • Höftar du passen med din klient?

Den här ska jag erkänna mig skyldig till. Ibland orkar man inte planera ett pass och man tänker bara “jag löser något när kunden dyker upp”. Det är en farlig väg att gå och tillslut kommer träningen bli lidande av att man inte tänker igenom vad man gör med sin klient. Man kan komma undan med det några gånger men när all träning “höftas” kommer även klientens resultat “höftas”.

  • Gör du samma pass med flera klienter?

En annan klassiker man ofta ser på gymmet är att en PT stationerar sig på en plats på gymmet och ger alla kunder samma pass hela dagen. Det här är slarvigt av flera orsaker. Först och främst behöver troligen inte alla kunder samma typ av träning. Men nu kanske du tänker att “de vet ju inte att jag gör samma sak med alla och att deras målsättning är faktiskt ganska likartat”. Det må vara sant men alla andra medlemmar på gymmet ser att du gör samma sak med dina klienter och dina kollegor gör det. Dessutom om klienten är tidig ser de att du har gjort exakt samma sak med personen tidigare.

  • Du har slutat föra en träningsdagbok åt dina klienter

Det här brukar vara det första tecknet på att vi är lata som PT. När vi slutar dokumentera vad en klient har åstadkommit blir det omöjligt för oss att planera in en långsiktig progression för klienten. Om vi inte vet hur de presterat kan vi inte motivera att de har blivit bättre. Vi måste anteckna ner vad våra klienter gör för att hjälpa dem att uppnå en progression i sin träning. Det är en av våra absolut viktigaste roller som Personlig Tränare.

Känner du dig skyldig till några av punkterna ovanför? Oroa dig inte för mycket. Det är bara att göra om och göra rätt. Alla kan ha dagar där man slarvar lite och kanske ger två kunder samma pass. Det första steget är att du blir medveten om dessa dåliga vanor och nästa steg är att du slutar hamna i fallgroparna. Om du vill lära dig mer om vanliga misstag vi PTs gör kan du lyssna på vår egenproducerade podcast, PT-Podden “vanliga misstag PTs gör”.

Jobba som PTKarl Gullö