Bästa övningsbankerna på internet

Bästa övningsbankerna på internet

Det finns så många övningar vi kan träna att vi skulle kunna pröva en ny övning varje dag och förmodligen gå i pension som tränare innan vi hunnit pröva alla. Men ibland är det svårt att komma på vilka övningar vi borde göra med klienter. Ibland av ren tristess och ibland på grund av idétorka.

Då kan det vara bra att scrolla genom någon av de övningsbanker som finns på internet. Kanske är ni ute efter en ny bröstövning, eller letar efter videodemonstrationer att länka till era klienter. Vilket fall som hittar ni säkert vad ni letar efter i någon av följande övningsbanker.

Bodybuilding.com

Bodybuilding.com har länge varit en go to övningsbank, med ett stort antal övningar i en funktionell sökbar databas som gör det lätt att hitta olika övningar för olika muskelgrupper, syften och redskap.

Fördel: Stor sökbar databas, många övningar, videoinstruktioner, bilder, instruktioner i text

Nackdel: Har tydligen satt upp en betalvägg, på engelska

Länk: https://www.bodybuilding.com/exercises/finder

Muscles.se

Muscles.se beskrivs bäst som en svensk variant av bodybuilding.com, men inte lika utvecklad eller stor hemsida. Inte heller deras övningsbank är gigantisk, men den är åtminstone på svenska.

Fördel: På svenska, videodemonstrationer, bilder, instruktioner i text, förslag på övningsvarianter

Nackdel: Liten databas, ingen sökfunktion, få övningar

Länk: https://muscles.se/ovningsbank-trana-armar-ben-axlar-rygg-brost-och-mage/

Styrkeprogrammet.se

Styrkeprogrammet.se är för mig en ny hemsida och något jag är glad att jag snubblade över. Vad jag förstår är styrkeprogrammet en träningsapp med ett tillhörande övningsarkiv – helt på svenska.

Fördel: På svenska, totalt 735 övningar, videodemonstrationer, textinstruktioner, förslag på liknande övningar, tillhörande app

Nackdel: Jämförelsevis lågbudget videos, bitvis lustiga namn på övningar

Länk: https://www.styrkeprogrammet.se/ovningsarkiv/?muscle_group%5B%5D=alla&category%5B%5D=alla&level%5B%5D=alla

Styrkelabbet.se

Även svenska Styrkelabbet har en trevlig liten övningsbank med både text och videoinstruktioner. Några djupanalyser och många korta beskrivningar.

Fördel: På svenska, tydliga instruktioner till övningar, tillhörande app

Nackdel: Få övningar utöver standardövningar

Länk: https://www.styrkelabbet.se/styrketraningsovningar/

Muscleandmotion.com

Muscleandmotion.com är något som Karl ofta lyfter fram som något anmärkningsvärt. Det ligger något i det. Jämfört med ovanstående sidor är Muscle & Motion en högt professionell utformad app med innovativa videos som visar hur styrkeövningar fungerar i anatomiska demonstrationer.

Fördel: Dedikerad app, 800+ övningar i en sökbar databas, innovativ design på videos med övningsanalyser som förklarar övningarna på en djupare nivå

Nackdel: På engelska, utformningen på videos lämpar sig kanske inte fullt ut för att länka till klienter, gratisversion ger enbart tillgång till 25% av alla videos

Länk: https://www.muscleandmotion.com/free-trials/

Youtube

Ute efter videodemonstrationer på övningar? På youtube finns en uppsjö av kanaler som laddar upp träningsvideos och demonstrationsvideos. Vissa bra, andra dåliga. Vissa enbart korta demonstrationsvideos (perfekt till klienter), andra har längre övningsanalyser och går genom utförande, vanliga misstag och som så är fallet med t.ex. Starting Strength även hur man coachar vissa övningar.

För korta demonstrationsvideos rekommenderar jag My PT Hub och John Rusin

Fördel: Nästan allting finns om man vet vad man ska söka på

Nackdel: Kvalité varierar stort, krävs mycket sållande, för det mesta på engelska.

Länk: https://www.youtube.com/

Google

Vi får såklart inte glömma bort gamla goda Google. Samtliga övningsbanker ovan går att hitta genom en simpel googlesökning plus Gud vet hur många till sidor på både svenska och engelska.

Du kan hitta i princip precis allting du söker på Google. Allt du behöver göra är att skriva ”biceps övningar” eller ”biceps exercises” eller ”mobility exercises”, ”stretching övningar” – du förstår principen.

Fördel: Har precis allting

Nackdel: Kräver att man vet vad man söker efter, mycket sållande

Länk: https://www.google.com/
Förhoppningsvis hittar du övningen du söker efter i någon av dessa övningsbanker.

övningsbank