IPT:s lärare i fokus - Erik Lavesson

40060873_2085334648449709_315767683524067328_n.jpg

Vem är du?

Eh. Inte för att vara sån men du tycker inte det verkar lite konstigt att intervjua sig själv?

Nej.

Eh okej. Jag heter Erik Lavesson och är PT och fysioterapeut. Jag började styrketräna på gymnasiet och var sedan hooked. Började läsa allt om kost och träning och upptäckte några år senare att det fanns ett yrke som hette personlig tränare, och det verkade ju spännande! Jag utbildade mig till PT 2003-2004 och startade sedan eget. Under utbildningen kom jag på att det vore kul att bli naprapat eller fysioterapeut (då sjukgymnast). Valde det sistnämnda då jag inte hade lust (eller råd) att lägga en halv mille på Naprapathögskolan.

Idag, 15 år senare, är jag fortfarande kvar i branschen, och arbetar både som anställd PT och har även egna klienter jag tränar vid sidan. Sedan ett par år tillbaka ingår jag i IPT:s lärarteam, vilket jag är väldigt tacksam för - det är extremt kul att föreläsa för blivande PT:s.

Hur hamnade du på IPT?

Jag och IPT:s grundare Andreas Hurtig är gamla PT-kollegor. Vi jobbade för samma gymkedja (då Worldclass) men på olika anläggningar och träffades regelbundet i samband med utbildningar och workshops och hade ofta bra utbyte av varandra. För ett par år sedan behövdes lärarteamet fyllas på och Andreas hörde då av sig och frågade om jag var intresserad. Och det var jag.

Vad har du för träningsbakgrund?

Spelade fotboll på medelnivå fram till jag var 16. Har också testat en del kampsport och friidrott. Det är framförallt individuell träning som tilltalar mig, även om jag fortfarande gillar att sparka boll när tillfälle ges.

Hur kom du på att du ville bli PT?

Intresset och nyfikenheten växte fram efter gymnasiet och jag tänkte att jag ville testa att gå en grundutbildning till PT för att fördjupa mina kunskaper samt för att tjäna lite pengar när jag studerade på universitet.

Var jobbar du? Hur tänkte du när du valde arbetsplats?

Jag arbetar till 80% på ett vårdföretag där jag är verksam som fysioterapeut. Det är skönt att ha en fast grundinkomst som man sedan kan bygga på med PT-jobb och annat kul som att föreläsa för IPT. Som PT jobbar jag lite på ett relativt nyöppnat gym och tränar även några egna klienter på ett annat ställe. Målet är någonstans kring 5-10 PT-timmar i veckan - en perfekt sidoinkomst och världens bästa extrajobb. Jag har jobbat heltid som PT tidigare vilket också var roligt men i nuläget passar det bättre med deltid.

Vilka klienter jobbar du helst med?

Tack vare min bakgrund som fysioterapeut är det naturligt att klienter med skador och medicinska besvär samt äldre har sökt sig till mig. Sedan tycker jag personligen att det är roligt att träna individer i 25-45-årsåldern (eller egentligen alla åldrar) som verkligen vill förändra sin kroppssammansättning (mer muskler/mindre fett) - det är ändå vad som förde mig själv in på styrketräning från början (fåfäng som man var som 16-åring, och fortfarande är).

Vem är den klient du fått bäst resultat tillsammans med? Beskriv träningen.

Bra fråga. Jag har placerat mig relativt högt i en intern PT-tävling, PT-kampen, några gånger. Då har träningen i princip alltid varit progressiv styrketräning med fokus på stora övningar för att öka styrka/muskelmassa samt ett litet kaloriunderskott och ett relativt högt proteinintag.

Sedan beror det på hur man klassar resultat. Jag tränade en 81-åring under några år. Hon kanske inte tappade så mycket fett men hon lär inte behöva rollator än på många år, om man säger så. Och hon har heller inga problem att komma ur sängen eller gå i trappor, till skillnad från många andra i motsvarande ålder.

Har även hjälpt individer med långvarig smärtproblematik genom styrketräning med moderat belastning, väl utvalda övningar utförda med god teknik och positiv coachning och aktivt lyssnande - en väldigt viktig del i jobbet som personlig tränare.

Vad är det konstigaste önskemål någon klient kommit med?

Min första klient någonsin kom in med en Leviskatalog och visade upp ett par kalsongmodeller vars fysik han ville efterlikna då han fått ett modellerbjudande. En väldigt rolig klient att arbeta med, även om han tyvärr inte blev någon ny Schenkenberg (han blev advokat istället, så det slutade ju bra i alla fall).  

Vad är ditt bästa råd till någon som funderar på att bli PT?

  1. Skaffa insikt i PT-yrket och hur vardagen ser ut för många PT:s så att du får en realistisk bild av vad yrket innebär. Det handlar både om kost, träning, hälsa, psykologi, service och försäljning.

  2. Ha tålamod. Det tar ofta ett tag att bygga upp en klientkrets. Det är lätt att låta antalet klienter identifiera vem man är. Det bästa är istället att utgå från den du är, sträva efter att göra det bästa av det och hitta din egen grej. Då kommer klienterna komma, sakta men säkert. Det gäller bara att nöta på konsekvent och ha ett positivt förhållningssätt.  

  3. Kunskapsbredd är bra. Specialisering bättre. Hitta 2-3 områden du vill fördjupa dig inom och se till att behärska dem riktigt, riktigt väl.

Slutligen, är det inte lite narcissistiskt att intervjua sig själv ändå?

Erik Lavesson