Tränarprofil: Gustav Tellenmark

Vem är du?
Jag heter Gustav tellenmark, bor i Borås och är 23 år gammal.

Vad har du för träningsbakgrund?
Jag har spelat handboll i 16 år, bland annat en period i juniorlandslaget.

Hur kom du på att du ville bli PT?
Träning har funnits naturligt sen jag var väldigt liten. När mina knän tillslut gav upp i handbollen hittade jag CrossFit, där insåg jag att all träning är anpassningsbar till individen, vilket jag fann väldigt intressant. Detta ledde mig in på personlig träning.

Var jobbar du? Hur tänkte du när du valde arbetsplats?
Jag fick möjligheten att börja jobba på Onyx för ca 3 år sedan då jag endast instruerade på crossfitpass. Därefter tog jag över rollen som head coach för CrossFit Onyx, och sedan ca 5 månader tillbaka möjligheten att ansvara för våran största anläggning. Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb då jag får göra det jag älskar, att träffa nya människor varje dag och att hjälpa dem att må bra både fysiskt och psykiskt.

Vilka klienter jobbar du helst med?
Drivna människor. Vilket ofta resulterat i mer elitidrottande individer, eller personer som försöker ta sig tillbaka från skador och trauma.

Vem är den klient du fått bäst resultat tillsammans med? Beskriv träningen
Det absolut viktigaste är att sätta upp en målbild som ni båda förstår och som är tydlig. Därefter en plan som båda följer. Anpassa efter tid (för det är just det, det KOMMER ta tid). Jag hade en hockeyspelare som drog ett korsband. Efter att jag läst på så mycket jag kunde om knäskador/korssmärtor kunde vi konstatera vad han behövde stärka upp mer än bara knät för att komma tillbaka starkare. Idag böjer han 180+ tack vare att vi jobbade med höft och fotleds stabilitet och rörlighet, i starten mer stängda mönster för att sedan i slutet göra mer avancerade rörelser med explosivitet.


Vad är det konstigaste mål någon klient kommit med?
Inte haft speciellt konstiga förfrågningar, ingen som vågat antar jag haha.


Vad är ditt bästa råd till någon som funderar på att bli PT?
För att bli en riktigt bra personlig tränare krävs det inte bara kunskap om kropp och träning. Den mentala biten är minst om inte mer viktigt. “Connectar” du med ditt klienter på ett högre/personligt plan är det lättare för dem att motivera sig själva och gör det med större sannolikhet att dem kommer tillbaka, samt rekommenderar dig till andra.

ptdistans gustav tellenmark
Andreas Hurtig