Hur stark är du?

pexels-photo-841130.jpeg

Nej, seriöst. Det här är inget försök till tuppfäktning eller “den som bänkar mest är bäst”. Jag vill inte veta hur stark du är.

Jag vill veta om du vet hur stark du är.

Om du inte vet det har du problem. Du tränar för att du vill bli starkare, öka muskelmassan och minska underhudsfettet, eller hur?

Inte? Okej, men då kan du sluta läsa den här artikeln. Ägna dig åt dina frimärken eller Märklintåget istället, du. Vi andra tränar sannolikt för att vi vill uppnå någon form av fysisk förbättring (jo, jag vet, blodtryck och diabetesgrejen är också viktiga men det är inte därför vi tränar egentligen). För att kunna förbättra oss måste vi veta var vi står idag. Var vi stod för ett år sedan är mindre viktigt. Den där turdagen för tio år sedan när du bänkade hundratio räknas inte (om du nu inte kan sätta det i relation till vad du bänkar idag, och det är förhoppningsvis mer. Inte mindre).

Du bör ha koll på hur mycket du tar i ett gäng nyckelövningar, exempelvis:

Knäböj
Marklyft
Chins
Dips
Bänkpress
Militärpress
Rodd

(Treminutersplankan är mindre viktig, sorry)

Det behöver inte exakt vara ett maxlyft (1RM) utan kan vara 3-5RM, hur många gånger du lyfter X x kroppsvikten i ett givet lyft, exempelvis 1.5 X kroppsvikten i marklyft, eller dips med 1.5 x kroppsvikten i ett bälte, alternativt hur många strikta chins du kan utföra. Styrkan i dessa (åtminstone några av dem) lyft ska du regelbundet utvärdera för att kunna följa progressionen och se att det går åt rätt håll. Går det inte åt rätt håll går det sannolikt åt fel håll - och det är inte dit du vill. Sedan är det naturligtvis klart att styrkan inte linjärt kommer öka under din träningskarriär utan du kommer stöta på platåer. Du kanske åker på en jobbig skada som håller dig borta från träningen under en period. Bebislillan där hemma har inte hajat att det är på natten (för all del - gärna på dagen med) hon ska sova.
  Och hon har heller inte fattat att det är din partner och inte dig hon ska väcka (det här gäller oavsett om du som läser är man eller kvinna).

Poängen är att en träningskarriär sällan går spikrakt uppåt - det kommer gå i vågor - men när du väl tränar ska du bestämma åt vilket håll träningen ska gå åt. Och då är det bra att testa styrkan med jämna mellanrum (exempelvis varje kvartal) och utvärdera utvecklingen.

Testa det och träningen kommer både bli roligare och mer utmanande. Och resultaten därefter.
 

Erik Lavesson