Dagens tips för ökad produktivitet - 25/5 (Pomodoro)

pexels-photo-364671.jpeg

 

Vänta, ska bara sätta på timern. Okej, nu kör vi. Timern räknar ner från 25 minuter - det är mitt första "arbetspass". Därefter följer en femminutersrast då jag helst ska gå upp och sträcka på mig, kanske rulla lite på foamrollern och drick vatten. Istället: en snabb tur till kaffebryggaren och sedan i ilfart tillbaka till datorn. Rastens fem minuter är dyrbara. Och de går väldigt fort.

Dags för nästa arbetspass. 25 minuter av intensivt skrivande. Rast igen. Foamrollern ligger och dammar på golvet medan espressomaskinen står och ser lite ensam ut. Med kaffekoppen i högsta hugg avnjuter jag rastens fem kvicka minuter (Visste du att Agneta Sjödin har en ny kärlek?). Hursomhelst. Nytt arbetspass - och dags för en ny uppgift. Denna gång ska jag läsa in mig på koffein och sömn. Extremt spännande. Kanske kräver en tredje kopp java, alltså i rent forskningssyfte. 

And on it goes. Totalt 100 minuters arbete och 20 minuters vila. En bra tidskombination och ett bra sätt att vässa skärpan och öka produktiviteten. Kan säkert appliceras även på andra områden: träning eller fysisk aktivitet, sysslor i hemmet etc. 

Testa och se om det fungerar för dig. Själv ska jag fortsätta läsa om fröken Sjödin. Men först: en liten espresso. Och kanske en runda på foam rollern. Men bara kanske. 

*Pomodoro finns som olika appar. 

Erik Lavesson