Var får jag träna mina klienter?

Anta att jag tränar på en gymkedja i Sverige. Flera personer har kommit fram till mig och frågat om jag kan vara deras PT. Dessa personer är också medlemmar på samma gymkedja. Då borde det väl vara ok för mig att träna dem? Jag kan göra det lite diskret och om någon frågar säger vi båda bara att vi tränar tillsammans. Exakt så tänker jag som PT även om jag vet att det är lite kortsiktigt tänk.

Nu ska jag ta på mig min andra hatt. Gymägarhatten. När jag har den här hatten på mig börjar jag omedelbart svära och fråga mig själv: “Hur kan du tro att du får driva en verksamhet i min lokal som jag betalar hyra för?”. Innan jag ägde något gym kunde jag inte sätta mig in i hur någon kunde vara så snål att detta inte var ok i liten skala. Nu vet jag hur illa det är. Jämför med att du äger och driver en Elgiganten. Självklart är det inte ok att någon står i lokalen och säljer sina egna mobiltelefoner på plats.
Och en sak till. När en tränare tror att de är diskreta med att träna sina klienter är det för mig lika tydligt som att de skulle dra på sig en PT-tröja och träna i den. Vi ser dig!

Så vad kan en PT göra?
Det är egentligen bara en sak du behöver göra. Fråga om det är ok att träna klienter och på vilka villkor. Så enkelt.
Är det inte ok så kan du heller inte göra det. Om det är ok är det bara att börja förhandla hur upplägget ska se ut.

De vanligaste uppläggen:
1. Den personliga tränaren hyr in sig per timme. Standard för detta verkar vara runt 100kr/timme. Ibland behöver du och/eller din klient ha medlemskap på gymmet.
2. Hyra in sig på heltid. Priset för detta varierar en hel del. Det billigaste jag sett senaste åren är 5000kr per månad. Det dyraste jag sett är över 10.000kr per månad.

Ibland kan även ett tredje alternativ finnas om man ber snällt. Att betala per timme med ett tak på 5000kr. Det är klart lättare att komma igång på detta sätt om målet är att jobba heltid.

ptdistans kostrådgivare
Andreas Hurtig