Do as I told you...

Efter över 15 år som gymnasielärare har jag mött många olika personligheter. Olika människor har olika sätt att lära sig nya saker, vissa föredrar att lyssna på musik när de studerar medan andra vill ha tyst omkring sig. Vissa behöver ha samma sak förklarat för sig flera gånger medan andra snappar upp direkt. Vissa läser manualer och beskrivningar och vissa prövar sig fram. Inget är egentligen rätt eller fel så länge det funkar för den enskilde.

Ofta hör man som pedagog att man ska ska förklara för elever varför de ska lära sig en viss sak och jag håller med om detta till 95 procent. I vissa fall kan det dock även vara av vikt att faktiskt bara ta till sig vad en person som, förhoppningsvis, vet vad den talar om har att säga, samt koncentrera sig på informationen som förmedlas istället för att ifrågasätta och värdera den.

Ska man inte vara kritisk då? Jo, absolut. Som tidigare journalist och allmänt nyfiken och ifrågasättande som person har jag ägnat hela mitt liv åt just detta, det är just därför jag tar ut svängarna och ifrågasätter mitt eget förhållningssätt en aning.

Bevakningsområde - dungen, Sätt att tillkalla chef - dra i snöret, Öppna eld - när fienden rycker fram.
- Men kapten, kapten, varför ska vi… vore det inte bättre att... bam, bam, bam… Ibland finns inte tid för frågor och de behövs kanske inte just där och då.
Det militära är ett utmärkt exempel på detta. Självklart utbildas det, ges en förförståelse, fördjupas och repeteras, men i stridens hetta kan det vara smart att bara göra som man blir tillsagd.

Eller i en WOD; självklart kommer säkerheten alltid främst och skadereducering prioriteras, men här finns många gånger inte utrymme för finlir och detaljer.

- Sträck på ryggen!
- Öka!
- Ta av ett par viktskivor!

Livet och träningen samt förhoppningsvis studier ska vara kul, men det innebär inte alltid att ”tugga Hubbabubba och gå på disco”, som Färjan-Håkan sa, ibland behöver man faktiskt traggla sig igenom tunga avsnitt, genomtråkiga texter och repetera sådant som är trist och kanske just där, kan det vara befogat att som pedagog och coach faktiskt ibland våga säga:

- Lita på mig, gör det bara, du har nytta av det!

/Thomas Hammargren

Ps: …for my further adventures Instagram

Thomas Hammargren