Crossfit, katter och smågodis

Varför kör du så många varianter av övningarna, frågade en vän på gymmet häromsistens.
- Varför inte, hade min gamle kollega Hans-Åke svarat och låtit sig nöja. 
Jag för min del började prata om variation och att andra synergister blir inkopplade, men landade till slut i att det är för jäkligt kul att pröva nya saker.

För det är ju det ett intresse handlar om, att ha kul; och just styrketräning, som råkar vara ett av mina stora intressen tillsammans med crossfit, katter och smågodis, erbjuder ett oändligt antal variationsmöjligheter, vilket gör att det med en nypa kreativitet, en nypa vilja samt två nypor kunskap skapar ett livslångt nöje. Lägg därtill de positiva hälsoeffekterna och storheten i denna träningsform börjar framträda allt tydligare.

Kreativ har jag nog alltid varit, från att ha bjudit familjen till Legoland genom vinst i Lego-SM när jag var nio år gammal till att nästan bränt ned huset några år senare då jag ville se vad som hände om man satte en tändsticka i den sista drivgasen på en använd hårspray. Det var väl någonstans där och då jag började greppa det där med att fakta och kunskap kan vara en rätt bra combo ihop med nyfikenheten och viljan.

Efter ett antal år inom olika sporter, från kampsport över en ganska lång tenniskarriär, både som spelare och coach till crossfit på senare år, hela tiden med gymet som bas har kunskapen successivt byggts på, byggts upp, kompletterats och förfinats. Helt enkelt en nypa kunskap till de där andra nyporna med kreativitet och vilja. Men det var ju två nypor kunskap? Precis… och det är just där jag befinner mig nu. Efter att ha utbildat mig till personlig tränare, känner jag att jag nu fått den där extra kunskapen, det där extra som lyfter min egen träning och som börjar lägga grund för en ny yrkeskarriär, som i sin tur syftar till att hjälpa andra. Det finns såklart en bottenlös brunn med ännu mer kunskap att fortsätta ösa ur, men den där extra nypan har jag nu också mellan mina fingrar, redo att omsättas i praktiken på varje träningspass vare sig det är mitt eget eller en kunds.

Att nu exempelvis ha koll på hur GH-leden jobbar, vilken del av deltoideus som kopplas in och varför externalrotering är synnerligen viktigt för att undvika skador har för mig öppnat massor av nya dörrar in i träningsvärlden.

Alla kan inte bli personliga tränare, men alla människor har nytta av kunskap, inte minst om de är aktiva inom ett område som faktiskt kan få motsatt effekt mot den hälsofrämjande tanken om övningar utförs felaktigt eller önskade resultat uteblir eller ännu värre oönskade resultat tillkommer; och dessa människor är ju bland annat de som PT:s vänder sig till med just sin kunskap och voilá cirkeln är sluten.

Nu ska jag till gymmet och köra squats sittandes på knä, kneeling squat, en av mina nya favoritövningar.
Varför?
- Varför inte, som Hans-Åke skulle svarat!

/Thomas Hammargren


Ps: …kika gärna in på mitt Instagram för att se hur det gick med squatsen! ;)

Thomas Hammargren