Personlig träning, inte lönsamt?

Världens bästa jobb?

Världens bästa jobb?

 

På gymbusiness.se har det kommit upp två artiklar om personlig träning och lönsamhet - med konklusionen att det är svårt för gymmen att tjäna pengar på personlig träning och att ett gym kan bli framgångsrikt även utan PT:s. Du kan läsa dessa här (jag rekommenderar att du gör det):

http://gymbusiness.se/index.php/kunskap/pt/item/599-personlig-traning-en-forlustaffar
http://gymbusiness.se/index.php/kunskap/pt/item/611-personlig-traning-en-forlustaffar-del-ii

Det låter ju dystert tänker du. Ska jag rentav skita i det här med PT och satsa på något annat i stället? Sakta i backarna. Innan vi tar några förhastade beslut:

 Ett gym som gör allt rätt och som har bra PT:s som är kompetenta, målinriktade och duktiga på att följa rutiner - där tjänar alla på produkten personlig träning: gymägaren ökar både vinst och medlemsretention samt skapar arbetstillfällen vilket är bra ur samhällsekonomiskt perspektiv. De personliga tränarna tjänar hyggligt med pengar och har en rimlig arbetsbörda och ett stimulerande arbete. Medlemmarna och klienterna är nöjda. Happily ever after.

Förutsättningarna för ett välfungerande koncept:

PT:s som förstår vad yrket innebär och är okej med en något osäker inkomst, obekväma arbetstider och som inte har något emot att ta en städrunda, hjälpa till i receptionen eller se till att medlemmarna mår bra. Gymledningen måste ha en tydlig bild av PT:ns roll och skapa rutiner för PT-försäljning, kundvård och naturligtvis se till att de anställda har så bra arbetsförhållanden de kan få utifrån förutsättningarna. En anställd som mår bra och är lagom utmanad och stimulerad presterar bättre än en som är sönderstressad och där förväntningarna (försäljning, obetalt arbete, obekväma arbetstider etc) överstiger kapaciteten (individens förmåga att göra ett bra jobb utifrån egna förutsättningar och stöd från arbetsgivaren).

Sanningen är, att arbeta heltid som PT kan vara jobbigt. Du bör ha klart för dig, att:

-I arbetet ingår att hitta klienter och att arbeta mot säljmål.

-Beroende på var gymmet ligger kan det vara mer eller mindre svårt att hitta klienter som kan träna dagtid. Du måste vara beredd att jobba åtminstone ett par kvällar i veckan, och kan du jobba på helgen är det ett klart plus. Se dock till att göra det bästa utifrån dina förutsättningar, och undvik att vara tillgänglig 24/7. Är du ensamstående är det kanske inga problem att lägga lite extra tid på helgen och i gengäld se till att vara ledig 1-2 vardagar, medan det kan vara svårt för den med familj.

-Det kan ta ett tag att bygga upp en kundkrets och därmed kan du stå med en låg inkomst i början. Du kanske kan jobba extra i receptionen eller studera på distans vid sidan för lite extrapengar.

-Det kan vara krävande att arbeta heltid som PT. Gymmiljön är förvisso trevlig (för oss träningsnördar vill säga) men du lär få nog av den. Mycket folk, hög musik och en kombination av fysisk och psykisk belastning; du är trött men får inte visa det. Alla klarar inte av PT-yrket i längden, i alla fall inte mer än kanske 80-100 timmar per månad.

Sedan kan det även vara världens bästa jobb: trevliga människor, en inspirerande arbetsmiljö under schyssta förhållanden som du kan vara med och påverka samt att du arbetar med något du brinner för och får hjälpa människor mot sina mål. Sanningen är att i sina bästa stunder är det helt fantastiskt att vara PT. Men man måste ha rätt inställning och ha en förståelse för vad yrket innebär och vad du själv vill.

Personligen, efter X antal år i branschen anser jag:

Om alla bitar faller på plats (tillräckligt med klienter, bra arbetstider och villkor samt en bra chef) är PT ett mycket bra heltidsarbete där du kan tjäna relativt bra med pengar och dessutom i hög grad påverka din inkomst. Tyvärr tar det ofta ett tag innan man når dit, och många hinner tröttna på vägen. Man får tampas med sena kvällar och helger, acceptera en låg inkomst i början samt tyvärr dras med en del jobbiga typer emellanåt (liksom inom alla serviceyrken).
   Men kan man överkomma det är taket högt. 
   Jag har kollegor som varit med länge och som har en extremt skön tillvaro med ett stadigt flöde av mestadels trevliga klienter som kan anpassa tiderna efter när PT:n vill jobba. Och de kollegorna är dessutom inte sällan glada den 25:e (inte för att de behöver påfyllning egentligen). För att citera en kollega, en mycket kompetent och erfaren PT: "Jag vet få andra yrken där man kan tjäna nästan fyrtiotusen i månaden på drygt hundra timmars jobb."
   Jag tvivlar på att hans arbetsgivare klagar heller. 

För egen del tycker jag i nuläget det passar bättre att arbeta deltid som PT vid sidan av annat arbete med fast lön. Då är inkomsten tryggad och det är alltid (oftast) roligt att åka till gymmet och träna PT-klienterna.
   Världens bästa extrajobb.
   Samtidigt ska man inte förringa det bara för att det är extra: har man tio klienter är de minst lika viktiga som heltids-PT:ns tjugo klienter.

Så, PT är ett yrke med grym potential så länge man arbetar målinriktat och är med på noterna från början. Och om du gör ett bra jobb och gymägaren ger dig bra förutsättningar och använder dig på rätt sätt går hen knappast lottlös heller. Det är en win-win.

Och skulle det bli jobbigt: kör deltid och du har världens roligaste extrajobb. Men ge det ett försök i alla fall, om det är det du vill. Vill du bli PT - go for it. 

Erik Lavesson