10 år gammal och redan starkare än många vuxna

Från SVT.se
________________________

Är Indra världens starkaste tioåring?

Tioåriga Indra Lundqvist från Härnösand lyfter 65 kilo i marklyft. Hennes pappa har studerat den statistik som finns tillgänglig men inte hittat någon starkare tioårig tjej i världen.

Vi träffar Indra i gymmet i Härnösand, hon lastar på 65 kilo på stången och visar att ryktet stämmer, stången åker upp utan bekymmer.

– Det var ganska tungt men jag klarar 70 kilo med sumoteknik, berättar hon.

I sumoteknik har lyftaren en bredare fotplacering än den som Indra har.

Starkast i världen

Även om det inte finns officiell statistik för så unga lyftare har pappa Daniel Lundqvist inte kunnat hitta information om någon tioårig tjej som är starkare och Indras målsättning är klar.

– Jag vill bli starkast i världen och jag vill vinna VM och sånt, säger Indra samtidigt som hon funderar lite över den uppmärksamhet hon fått, bland annat genom många delningar på nätet.

– Jag tycker att det är roligt men ibland kan kompisar bli lite sura när jag får uppmärksamhet för att jag är stark, förklarar hon.

Inte farligt

Indra har tränat styrketräning sedan sjuårsåldern och har haft god hjälp av Daniel som både är styrkelyftare och sjukgymnast. Synen på styrketräning för barn har förändrats sedan forskning visat att rätt utförda övningar inte är farligt.

Samtidigt är Daniel noga med att påpeka att de tunga lyften inte är något de normalt håller på med, träningen handlar till övervägande del om lättare vikter.

– Det är Indra som vill lyfta tyngre medan jag får hålla tillbaka. Ibland lyfter vi lite tyngre men vi lägger aldrig på en vikt som hon inte klarar av, förklarar han.

indra.jpg
Andreas Hurtig