PT - världens bästa jobb?

Föreställ dig följande:
-Fem timmars arbetsdag. Dina klienter:  mestadels motiverade, högpresterande och inspirerande människor. Och de förnyar sina PT-timmar gång efter gång. Typ forever. Och gärna stora paket.

-Dina arbetstider: Du har i viss mån anpassat dig efter dina klienters önskemål. Men framförallt har du styrt dem efter när du vill jobba. Och du vill inte sitta och trycka på gymmet längre än nödvändigt. Därför spenderar du max åtta timmar på din arbetsplats, inklusive admin/planering och raster. 

-Och din egen träning förstås. Du prioriterar din egen hälsa och välbefinnande och planerar därför alltid in egna träningspass i kalendern. Och de ruckar du aldrig på.

-Apropå egenträning. Du har ett gäng av sköna och kompetenta medarbetare runt omkring dig. Och många potentiella träningskompisar du kan lära dig av och hitta inspiration och ny kunskap ifrån. Ett tips: Ta tillvara på den möjligheten.
   Bara ett tips. 

-Chefen då? Jo, hen finns där och stöttar och pushar och hjälper dig sätta upp lagom utmanande sälj- och karriärmål. Och skickar dig dessutom på kurser och workshops med jämna mellanrum. Allt för att säkerställa att PT-teamet mår bra på jobbet och levererar en högklassig produkt.

-Lönen: inte oviktig i sammanhanget men heller inte viktigast. Timlönen för en PT kan variera från 150 kr upp till över 300kr. Säg att du ligger på 250kr och utför drygt hundra timmar per månad (fem klienter om dagen). 25.000 kr kanske inte låter jätteimponerande men med tanke på arbetsmängden är det helt okej, och gymmet har förstås ett bra system för successiv löneökning och bonusar så när du nått ytterligare en nivå ligger din månadslön strax under 30.000kr. 

Och framförallt har du väldigt kul på jobbet. Du jobbar med något du brinner för i en inspirerande miljö omgiven av andra drivna människor.

PT-världens sämsta jobb?

Mobillarmet tjuter i öronen likt ett brandlarm. Fast värre. Klockan är 05.00 och det är bara att hoppa upp och på med kläderna. 06.30 väntar den första av dagens fyra klienter. Bläddrar snabbt igenom mina PT-papper medan morgonens första kaffekopp låter sig avnjutas (stressas ner). Var lade jag nu klient X:s program? Vad gjorde vi förra veckan nu igen?
Ingen aning. Mer kaffe in. Hittar pappret till slut och kastar mig sedan ut hemifrån för att hinna med bussen till gymmet.
   Den är naturligtvis försenad. 
   Och knökfull. 

08.30. Två av fyra klienter avklarade. Nu väntar egenträning. Jag har nämligen god tid på mig: klient nummer tre vill lunchträna vid 11.30, och fyran efter jobbet vid 16-tiden. Mycket dötid däremellan. Dötid som borde ägnas åt vettiga saker som planering av träningspass, klientvård, fortbildning eller att ringa upp nya potentiella klienter. Det gäller att vara proaktiv - klienter kan sluta när som helst. Och en klient mindre = mindre pengar den 25:e.
Tid. Mycket tid men ingen ro och svårt att få något vettigt gjort utan bra struktur och tydlig styrning. Mina kollegor? De arbetar oavbrutet med paus endast för lunch och träning.

Resten av veckan? Imorgon, första klienten kl 07.00. Sista klockan 18. Fredag lite bättre. Tre klienter, 12-17. Och så förstås ett par på lördag. Och en liten rackare på söndag. Man måste ju göra kunderna nöjda. Missnöjda kunder = mindre pengar. Och man måste ju äta.

Det måste man men man måste leva också. Det är ditt eget ansvar som PT att skapa en arbetssituation som både är hälsosam och hållbar i längden. Klarar du inte det är du rökt. Dina klienter är viktiga. Pengar är viktigt (och roligt). Men du är viktigast. Glöm inte det.

Världens bästa eller sämsta jobb - det är upp till dig.

 

Erik Lavesson