Ny som PT? Här är de 5 vanligaste misstagen du ska undvika

5 vanliga misstag hos nya personliga tränare:

  1. Underskatta hur mycket sälj det är
    Såhär ser fördelningen av yrket ut när du börjar:
    0% träning, 100% sälj. Allt eftersom du får klienter så ökar mängden träning och mängden sälj minskar. Fram tills du är fullbokad då det är väldigt nära 100% träning och 0% sälj. Vi har sagt det många gånger förr i den här bloggen och i PT-Podden: Du kommer inte få klienter serverade till dig. Du kommer heller inte få personer som kontaktar dig och vill träna med dig. Du behöver göra allt detta sälj-jobb själv.

  2. Underskatta hur lång tid saker tar
    Det finns mängder med moment som du kanske inte tänker på. Fixa leads till konsultationer, kontakta konsultationer, boka in konsultationer, genomföra konsultationer, skriva kontrakt, svara på alla frågor från klienter som inte tränat med PT tidigare, boka PT-timmar, flytta PT-timmar, krångla med klienter som bestrider PT-timmar, reda ut skillnader mellan hur många timmar du tycker klienten har använt mot hur många de säger att de använt, m.m. Alla dessa punkter tar dessutom dubbelt så lång tid som du tror. Den här punkten är ungefär samma som första punkten. I början av din karriär tar dessa saker lång tid. När du jobbat ett tag finns nästan inga av punkterna kvar. De få som finns kvar går fort att reda ut.

  3. Missa att förhandla med gym
    Här kommer ett tips till dig som funderar på att ta anställning på ett gym. Det kanske inte finns så mycket utrymme att förhandla om lön från första månaden men på sikt finns det en sak som gör att du kan gå upp i lön. Tyvärr är det inte kompetenshöjning utan lönsamhet. Om du säljer många timmar PT kommer gymmet tjäna mycket pengar på att ha dig där. Så i förhandlingen kan du gå med på att komma in på grundlönen, säg att den är 250kr. Förklara sedan att du vill tjäna 350kr i timmen och fråga hur många timmar i månaden du ska sälja för att nå detta. Om du är duktig på sälj är det inga större problem att sälja 200-300 timmar i månaden. Det gör både dig och andra tränare på gymmet fullbokade och du är en guldgruva för företaget.

  4. Du är för flexibel
    Det finns många sätt att vara för flexibel på. Tider för klienter och avbokning är två som är riktigt dåligt att tumma på. Om en klient vänjer sig vid att kunna boka tidig morgon till sen kväll och avboka i sista minuten kommer det bli jobbigt för dig som PT att genomföra dina timmar och det kommer vara svårt för klienten att nöja sig med något annat. Du bör heller inte vara för flexibel med kommunikation. Bestäm att kommunikation till dig går via t.ex. mail (läs mer här) och att de kan förvänta sig svar måndagar och torsdagar vid lunchtid (eller något som passar ditt schema) Detta gör två saker. Du kommer få mer frihet utanför ditt jobb och du kommer få färre mail från klienter.

  5. Du säljer för små paket
    Det är lockande att sälja 5 eller 10 timmar PT. Det känns mycket lättare än 20-50 timmar. Förmodligen tror du att du kommer tappa hälften av dina sälj om du slutar sälja paket under 10 timmar. Men det kan jag lova att du inte kommer göra. Även om det skulle vara så skulle du ändå tjäna på att endast sälja stora paket. När du vet hur länge du kommer jobba med en klient blir din planering mycket lättare. Mängden gratisarbete runt en ny klient är ungefär samma oavsett om klienten köper 5 eller 50 timmar. Det gör att du får slå ut din timme gratisjobb på antingen 5 betalda timmar eller 50 betalda timmar. Se till att våga gå på stora avslut redan från dag 1! Här kan du läsa mer om att sälja stora paket