AI svarar på invändningar

Om man frågar nya personliga tränare vad som är svårast inom PT-yrket säger de flesta sälj. Om man frågar om det finns något specifikt inom sälj de tycker är svårt säger de flesta invändningar. Det man behöver komma ihåg är att en invändning inte är samma sak som ett “nej”. Vad personen egentligen säger är:
”Jag har inte riktigt förstått hur fantastisk den här tjänsten är och hur mycket bättre mitt liv blir om jag börjar träna tillsammans med dig. Har du möjlighet att förklara lite närmare?”
Så vi ska nästan vara tacksamma att vi får chansen att förklara varför det är värt så pass mycket pengar eller varför det är dumt att vänta till efter semestern innan man startar. Det finns redan ett gäng blogginlägg om ämnet så som detta. Det finns även väldigt ingående i vår utbildning PT-Sälj. Så i det här inlägget tänkte jag kolla vad AI tycker att man ska svara och se om det finns inspiration att hämta där.

1. Det är för dyrt
Värde jämfört med Kostnad:
"Jag förstår att personlig träning kan verka som en stor investering. Men tänk på värdet av vad du får: expertvägledning, anpassade träningsprogram, och stöd för att uppnå dina hälsomål. Det är som att investera i en bil eller en semester - du betalar för en förbättrad livskvalitet och långsiktiga resultat."

Hälsa som en Prioritet: "Det är viktigt att se personlig träning som en investering i din hälsa och välbefinnande, snarare än en kostnad. Precis som du kanske spenderar pengar på kvalitetsmat eller hälsovård, är personlig träning ett sätt att prioritera din fysiska och mentala hälsa."

Jämförelse med Andra Utgifter: "När vi tänker på vad vi spenderar pengar på, som dyrt kaffe, restaurangbesök eller underhållning, kan kostnaden för personlig träning ses i ett annat ljus. Det handlar inte bara om träningstimmar, utan om att investera i en livsstilsförändring som kan ge positiva effekter på alla områden i ditt liv."

Kommentar: Ganska komplexa meningar som kanske är svåra att memorera och leverera på ett naturligt sätt. Annars tycker jag inte att det är något som sticker ut direkt. Jag trodde att AI skulle lägga mer fokus på kundnytta så som att du får ett längre, friskare liv som gör att du kan leka med barnbarn och vandra i skogen även när du är gammal.

2. Jag måste fundera lite först
Skapa FOMO (Fear of Missing Out)
: Erbjud en tidsbegränsad rabatt eller exklusivt erbjudande som endast gäller samma dag. Detta skapar en känsla av brådska och minskar kundens tid att tveka.

Identifiera och Lös Invändningar Direkt: Var proaktiv och fråga om det finns specifika orosmoment eller frågor som hindrar dem från att köpa. Genom att direkt adressera dessa invändningar kan du hjälpa kunden att känna sig mer säker på sitt beslut.

Framhäv Värdet och Fördelarna: Betona hur din tjänst eller produkt direkt kan förbättra kundens liv eller lösa ett specifikt problem. Genom att fokusera på de positiva effekterna och värdet kan du öka kundens motivation att agera snabbt.

Effektiv Uppföljning: Om kunden fortfarande tvekar, föreslå en omedelbar uppföljningssession eller samtal för att diskutera eventuella ytterligare frågor. Detta håller dialogen igång och ger kunden mindre tid att tveka

Kommentar: Jag gillar FOMO. Själv säljer jag en del så. Att det endast finns en lucka. Det kanske går att köpa senare men det kommer inte bli tillsammans med mig som PT. Jag gillar även punkt 2. Att fråga vad det är som gör att personen behöver fundera. Då får jag chans att sälja igen. En punkt jag inte använder ofta är att ge klienten mer tid att fundera. Om jag gör detta är jag väldigt strikt med att boka in uppföljning.

3. Jag ska komma igång själv först
Erkänn och Uppmuntra:
"Det är fantastiskt att du är motiverad att börja på egen hand! Att komma igång är ett stort steg. Jag kan erbjuda dig råd och tips för att se till att du startar på rätt sätt och undviker vanliga misstag."

Belys Fördelarna med Professionell Vägledning: "Att träna på egen hand är bra, men att ha en personlig tränare kan hjälpa dig att nå dina mål snabbare och säkrare. Jag kan skapa ett skräddarsytt program som är anpassat efter dina behov och hjälpa dig att hålla motivationen uppe."

Förslag om en Prova-på-Session: "Innan du bestämmer dig, vad sägs om att vi kör en prova-på-session? Det ger dig en chans att uppleva fördelarna med personlig träning och se hur det kan komplettera ditt självständiga arbete."

Kommentar: Jag är inget fan av hur AI svarar här. Mitt tillvägagångssätt mer mycket hårdare. Något i stil med: “Jag har gjort det här i många år. Jag vet vad som funkar och inte funkar. Om du kommer igång med mig direkt finns det ingen risk alls att du misslyckas. Om du försöker på egen hand finns det tyvärr stor risk att du misslyckas eller slutar för att du skadar eller inte ser resultat snabbt nog.


Tanken med det här inlägget var att ge lite inspiration. I slutänden är det ändå du själv som behöver formulera ditt svar. Skriv ner invändningar och skriv ner hur du ska svara på dem. Det ska vara ett bra, välformulerat svar som passar din personlighet och ditt sätt att sälja. Om du skriver ner svaren och lär dig hur du ska leverera dem kommer du göra mycket bättre ifrån dig än om du bara vet på ett ungefär vad du vill svara. Lycka till!