85 år lång studie om lycka

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

1930 inleddes en studie på Harvard där man har kollat närmare på vad som leder till ett lyckligt och långt liv. Vad har man då kommit fram till?

Det första man kommit fram till är att människor är dåliga på att gissa vad som kommer leda till lycka. På frågan “Vad skulle göra dig lycklig?” är det vanligast svaret pengar. En viss del av detta kan vara sant. Men bara om du har stor brist på pengar så att dina basala behov inte kan täckas. En lottovinst skulle troligen göra dig kortsiktigt väldigt glad men många lottovinnare beskriver vinsten som det värsta som hänt dem.
Man har inte heller sett att intelligenta människor lyckas skapa lyckligare liv. Det finns ingen korrelation alls mellan IQ och nivå av lycka. Så vad är det som faktiskt gör att vi blir lyckliga och lever längre?

I studien har man hittat två väldigt viktiga faktorer:

1. Relationer
Att vara nära sina föräldrar/syskon, att vara gift och ha vänner leder till ett längre och lyckligare liv. Det är inte så enkelt som att ju fler vänner du har desto lyckligare blir du. Det handlar snarare om kvalitén på de relationer du har. Förmodligen handlar denna effekt om stabilisering av stress. Om du upplever stress i din vardag och inte har någon som stabiliserar detta kommer du stöta på komplikationer av långvarig stress.
På punkten om relationer har IntensivePT inte så mycket att tillföra tyvärr.

2. Hälsa
Nästa punkt som leder till lycka är hälsa. Här har IntensivePT massvis att tillföra. Den här punkten känns nog självklar för alla som tränar. Även om alla faktorer i ditt liv är perfekta så som att du har massvis med pengar, en bra partner och många fina vänner är det svårt att vara lycklig om du är sjuk, har ont eller på annat sätt lider. Så om du inte har din hälsa kommer du inte vara lycklig och inte leva länge. Så vad krävs för att ha bra hälsa? Det är exakt så enkelt som du tror.
Ät hälsosamt. Det betyder att du får i dig nog mycket av både makro och mikronutrienter. Att du undviker att få i dig alldeles för mycket av något. Att minimerar intaget av det som är dåligt, t.ex. alkohol, transfetter, m.m.
Motionera. Så lite som 15 minuter motion om dagen för stor skillnad. För varje 15 minuter du lägger till uppe på detta får du ytterligare effekter. Ända upp till 60 minuter är det markanta fördelar.


Så sluta jaga pengar. Fokusera på att vårda dina relationer och ta hand om din hälsa. Då har du gjort allt du kan får att få ett långt och lyckligt liv!