Sanningen om massage

Vad finns det för fördelar med massage? När man ser reklam för massage brukar man kunna läsa om många fördelar på flera olika områden.

I det här inlägget ska vi reda ut vad massage gör och vad det inte gör. Vad är det bra för och vad kan det inte användas för att behandla.

Vi kan börja med att reda ut vad det faktiskt är bra för.
Massage verkar dämpa ångest och depression. Vissa studier tyder även om på att det skulle kunna lindra viss smärta. Alltså är effekterna snarare psykologiska än fysiologiska. Det mest troliga är att denna effekt kommer från utsöndring av hormoner.
En viss typ av massage skulle eventuellt kunna ge temporärt ökad rörlighet.
Utöver detta har vi inte sett några tydliga resultat i studier

Vad bör vi inte använda massage för?

Bindvävsmassage
Att massera specifikt bindväv är såklart inte möjligt. Även om det hade varit möjligt finns det ingen anledning att specifikt massera bindväven.

Triggerpunkter
En “hård” eller smärtsam punkt i en muskel verkar vara det de flesta menar att en triggerpunkt är. Varför detta uppstår eller exakt vad det är går inte att veta genom att trycka på den. Så att trycka på en punkt och hoppas att den “behandlas” eller försvinner är orimligt. Eftersom vi inte vet vad strukturen är bör vi inte försöka trycka bort den. Om strukturen är t.ex. ärrvävnad finns det inget vi kan göra åt det.

Återhämtning
Det finns inget som tyder på att massage skulle påskynda återhämtning

Skadeförebyggande
Det finns inget som tyder på att massage skulle verka skadeförebyggande

Utöver detta kan det tiläggas att alternativa behandlingar så som cupping och zonterapi inte har något evidens bakom sig heller. Sånt vill vi som personliga tränare hålla oss långt borta från

Andreas Hurtig