Almega Friskvårdföretagens praktiska prov

Almega Friskvårdsföretagen har startat ett initiativ för en svensk-nationell FRISK-licens. Flera av Sveriges stora gymkedjor har sållat sig till detta initiativ och har som anställningskrav att sina tränare ska ha denna FRISK-licens. Tanken är att denna licens ska vara någon form av kvalitetssäkring i Sverige. 

ptlicens.se kan man läsa att det finns två sätt att få denna FRISK-licens:

  1. Du kan ansöka om den genom att bifoga examensbevis från en utbildning med delegerad licensieringsrätt; och

  2. Du kan göra Friskvårdsföretagens prov för att säkerställa din kompetens. 

FRISK - aktörer med licensieringsrätt

Bland skolorna med delegerad licensieringsrätt finner vi stora aktörer som Axelsons, Högskolan i Gävle, Eleiko, TAFE och The Academy tillsammans med ett antal mindre utbildningar. Men inte IntensivePT. 

Vi har haft en tät dialog med Almega Friskvårdsföretagen och följer deras arbete med stort intresse, men tills vidare har vi valt att inte aktivt eftersträva delegeringsrätt. Men våra elever har fortfarande alla möjligheter att få FRISK-licensen om så önskas - med vad som förmodligen är den mest ekonomiska lösningen på marknaden - genom Almega Friskvårdsföretagens egna prov. 

Licensieringen kräver två prov, ett teoretiskt och ett praktiskt. Det teoretiska provet behöver elever från oss inte göra då vår utbildning har en ackrediterad EQF nivå 4. Kvar har vi det praktiska provet. Vilket om vi ska lyssna på våra tidigare elever inte är några konstigheter alls! 

Vad våra elever säger om Almega Friskvårdsföretagens praktiska prov

“Det var bara att tänka om och bygga ett unikt pass”

“Almegas FRISK-licens kommer upp emellanåt och även om inte alla gym kräver licensen kan vara gött att få en bekräftelse på det vi lärt oss under utbildningen, samt ha en extra konkurrensfördel när man söker jobb.

Anyway. Jag har gjort provet idag, och för er som funderat på att göra provet kan lugna er med att har man bara tagit sig igenom IntensivePT på ett seriöst sätt så kommer man inte ha några problem att klara FRISK-licensen.

Under veckan innan såg jag om några av föreläsningarna för att inspireras och fortsatte som vanligt att försöka hålla alla fackkunskaper fräscha genom att plugga liten stund varje dag.

Vid provet genomför man först ett samtal där man samlar in kunskap om sin klient och tar reda på hens bakgrund, mål och fysik etc. Dessutom har man möjlighet att känna in personen man ska ägna närmsta timmen åt, så att den känner sig trygg och bekväm och man kan bygga upp sitt förtroende inför träningen.

Sedan gör man en screening där man undersöker och analyserar klienten, och kanske främst de delar som man insett efter den inledande intervjun att träningen ska foka på. Kommer det vara ett rörlighetsfokus kanske man inte måste göra mängder av styrketest etc.

Därefter får man en stund att bygga upp ett komplett träningspass inkl uppvärmning, träning, nedvarvning och införsäljning. Har man gjort sin intervju och screening på ett tydligt sätt, och har kunskaperna från utbildningen i bakhuvudet, så gör man ett program på någon minut.

Jag hade förberett några grunder för ett pass innan provet, men vid intervjun så insåg jag direkt att det inte skulle passa det mål som klienten hade, så då var det bara att tänka om och bygga ett unikt pass för min klient.

Själva passet är det bara att göra som vi alltid gör; entusiasmerande, instruerande, intensivt och inspirerande. Håll dig till god teknik, var inte rädd för att göra grundläggande övningar istället för att leka Cirkus Cirkör, och var total närvarande med klienten - precis som du skulle varit vid en vanlig träning.

Avslutningsvis är det ett längre samtal med examinatorn där man får förklara vad man gjort och varför, vilket inte kommer vara några problem om man bara vet vad man har gjort.

Har man nailat tentorna under vår utbildning, fortsatt fördjupa de kunskaperna och på egen hand samt implementerat dem i träning så är FRISK-provet ingen som helst skillnad mot att arbeta med en klient. Det är bara att vara en sådan PT som man själv älskar att sin egen PT är. Inte konstigare än så.

Jag förstår att det låter som mastiga 2 timmar, men har man tagit sig igenom IntensivePT och är fortsatt fördjupa sina kunskaper och erfarenheter, är FRISK-licensen inget att vara nervös inför.

Även om inte alla gym kräver en FRISK-licens var det en skön bekräftelse på den gedigna utbildningen vi tagit. Det känns också skönt att ha en objektiv bekräftelse på sina kunskaper samt att vara en del av en nationella licensiering som en extra seriositetsstämpel vid sidan om.

Mitt bästa tips (oavsett om man ska söka FRISK eller inte) är att fortsätta plugga, så att teknik och kunskap är minst lika uppdaterad som den dagen vi gjorde våra tentor.

Om nån är sugen på att ta FRISK-licensen, lycka till, och jag hjälper gärna till och svarar på frågor om ni vill.” - Rickard Söderberg, Lic. Personlig Tränare

 

Licens betald av företaget

“Började själv jobba som anställd på gym som krävde FRISK-Licens och kompletterade då med det praktiska provet. Jag vet inte om alla företag erbjuder samma sak, men jag fick min licens betald av företaget under förutsättningen att jag sålde ett X antal timmar. Med det i åtanke hade jag inte sökt licensen förens en anställning är aktuell om jag vore du!

Det beror dock på vad du tycker är värt, jag var tvungen att ha en godkänd licens för att kunna genomföra min första arbetsdag och det tog väl cirka 1 månad innan den processen var helt färdig. Så om du vill komma igång direkt är det kanske värt att betala, annars kan det vara värt att avvakta tills det är aktuellt med anställning”

- Hanna Bohlin Lic. Personlig Tränare


”Försvara” dina val och upplägg

“Du ska leverera som en helt ny kund, från början till slut, med dialog där du frågar om allt som kan ligga till grund för dagens träning och klientens fortsättning, merförsäljning i form av fortsatt samarbete, screening, anpassning till kund och utrustning samt genomförandet av passet (45 minuter exakt inkl uppvärmning, nedvarvning, stretch). 

Därefter får du sitta och "försvara" dina val och upplägg. Jag fick, som exempel, frågan varför jag valde att sätta stöd under min klient häl vid knäböj, och vilka leder det påverkade mest. Men... dom är på inget sätt otrevliga eller klankar på IPT. Du får all information du behöver. Men kom förberedd och ta till dig vad våra utbildare har sagt, framför allt Hurtig, Gullö, Vestergren och Lavesson. 

Jag kom med ett fullt program för kost, träning, progression, 8 veckorsprogram, testprogram, kostprogram och en lättare analys om klientens TDEE osv. Jag redovisade oxå den maildialog jag haft med klienten där jag ställde de frågor jag behövde om kostvanor, träningsvanor, sjukhistorik, skador och vad som får personen att komma till gymmet, favvo övning som jag kunde baka in i programmet. Det va viktigt då de annars vill att du skapar ett pass på plats baserat på dina frågor. Jag valde oxå att ta en klient jag bara kände ytligt för att det skulle bli mer "På riktigt" vilket också uppskattades av examinatorn. 

Jag kan hålla med om att det känns "onödigt" och att pengarna kan användas till roligare saker, men för mig var det viktigt att inga dörrar är stängda som PT, dessutom var detta en kvalitetssäkring för mig att jag verkligen kan axla detta. Jag tycker IPT är en kanon utbildning, men kan sakna den praktiska kvalitetssäkring som ett FRISK-licens ger. Det är en sak att kunna teorin och det gör IPT bättre än någon annan, men det är en helt annan sak att sätta det i praktiken. Jag hoppas att IPT skaffar behörigheten för detta oavsett vad man tror om framtiden. Jag anser att jag fått det bästa av två världar, bästa teorin av IPT och tuffaste praktiska testet av Almega, nu känner jag mig klar för verkligheten, och ja, jag fick full poäng. 

Jag tyckte testet var nyttigt och lärorikt samt att väldigt många dörrar öppnades, för mig var det värt det då det ger mig möjlighet att komma åt möjligheter som annars, i alla fall i sthlm, är svåra att få tag i då jag önskar bli så bra jag kan bli på detta. Dom tusenlappar du tänker på känner jag att du knappast kommer att grunna över om ett år, men licensen kommer, troligen, gynna dig fortfarande.”

- Charlie Stridbeck Lic. Personlig Tränare

FRISK-licensen

Vi på IntensivePT välkomnar allt arbete som främjar PT-branschen och lyfter upp standarden på personliga tränare. Är FRISK-licensen nödvändig? Inte i dagens läge. Borde du skaffa FRISK-licensen? Kanske, om ett specifikt jobb står på spel. Är Almega Friskvårdsföretagens praktiska prov svårt? Knappast, åtminstone inte om du klarat dig igenom vår utbildning med gott resultat. 

Våra elever som valt att skaffa FRISK-licensen, vilket är en bråkdel av våra tränare, verkar skaffa licensen för att få en specifik anställning - eller för att pröva sina färdigheter och få ytterligare en kvalitetssäkring. Vilket vi applåderar, 

Förhoppningsvis har du med hjälp av våra elever fått en klarare bild om det praktiska provet är något du känner för att göra. I dagens läge är IntensivePT’s PT utbildning + Friskvårdsföretagens praktiska prov den bästa och mest prisvärda vägen för att få en stark start på sin nya karriär som personlig tränare.  

Mer läsning

frisklicens