ONLINETENTAMEN

Välkommen till IntensivePT’s Onlinetentamen!

Läs genom instruktionerna noggrant och se vår bifogade tidtabell för att enkelt kunna planera ditt arbete.

Du väljer helt själv när du vill skriva examinationen. Det finns ingen tidsgräns alls. Vill du skriva direkt efter teoretiska utbildningen kan du göra det. Vill du, av någon anledning, vänta ett år innan du börjar går det också bra. Du kan skriva före praktiken eller så kan du skriva efter praktiken. Allt är upp till dig.

Notera att vissa uppgifter och moment kan komma att skiljas åt mellan olika versioner av provet, men att tidtabellen i sin helhet ger en god överblick av vad du kan förvänta dig.

99% av alla frågor vi får finns besvarade på denna sida. Vänligen läs dokumentet noga innan du kontaktar oss frågor. Risken är annars att vi refererar till den här sidan. Detta är inte för att vi är lata utan för att vi vill spendera vår tid på att rätta era inlämningsuppgifter. Dyker det upp en fråga ni inte får svar på här mailar ni oss på support@intensivept.se

Uppstart
För att skriva provet behöver du registrera ett konto på: www.ptprov.se
Öppna kontot med ditt riktiga för- och efternamn. När du anmält dig får du välja om du vill skriva det Svenska eller det Engelska provet. Du kan inte inte öppna ett konto med telefon utan behöver göra det från en dator. När ditt konto är skapat går det bra att skriva provet både på dator och på telefon. Om du laddar ner appen och behöver domän är det: https://intensivept.docebosaas.com/
Öppna inte ditt konto innan du tänkt börja skriva. Det är lätt hänt att du råkar klicka fel och din tid börjar ticka.

Delprov
Provet är uppbyggt i mindre delar. Dessa delar är mellan 3 och 20 frågor.
Du kan skriva dessa delprov hur många gånger du vill under dessa 14 dagar.
Du har möjlighet att hoppa fram och tillbaka mellan delprov och behöver alltså inte göra dem i ordning. Det enda delprovet som är låst är sista uppgiften som kräver att du klarat alla andra moment innan du kan skriva den.

Inlämningsuppgifter
Se dessa uppgifter som att du skapar något som ska lämnas över till en klient, inte som något som ska lämnas in till oss för rättning. En klient som betalar tusentals kronor för kost och träningsupplägg kommer förvänta sig ett genomarbetat upplägg. Här hittar du en guide för hur du kan skapa snygga upplägg.
Det enda du behöver förhålla dig till på inlämningsuppgifterna är den information som framgår av frågan. Allt annat är upp till dig. Om du vill att din fiktiva klient har villa fru, barn och hund av någon anledning är detta fritt fram.

Praktiskt prov
Det praktiska provet gör du när du vill under dessa 14 dagar. Detta ska filmas och skickas till oss via provportalen. Du kan filma i gymmet eller hemma. Välj en vän, familjemedlem eller en främling att agera “klient” under provet. Mer information om innehåll hittar du i provportalen.

Tid
Du har exakt 14 dagar på dig. Det innebär att om du startar 12:05 så blir ditt prov låst 12:05 exakt 14 dagar senare.
Du kan skriva när du vill och ta paus när du vill. Det är inga problem alls att ta sig igenom under denna tid även om man är upptagen. De flesta delprov har en tidsgräns på mellan 10 och 15 minuter. Du behöver svara på frågorna och skicka in svaren innan den utsatta tiden gått ut. Vi kan inte se när ditt prov går ut. Detta kan du själv se när du loggar in på plattformen.

Undantag: Läs- och skrivsvårigheter
Elever med dokumenterade läs- och skrivsvårigheter har en utökad provtid på totalt 21 dagar istället för 14 dagar.
Maila ditt intyg till: support@intensivept.se
Kan du inte styrka dina uppgifter görs inget undantag.
Intyget måste skickas in INNAN provet börjar skrivas. Du kan inte komplettera med extra provtid efter du har börjat skriva.

Omprov
Varje delprov går att skriva 2-3 gånger på rad.
Om du inte klarar delen på dessa försök aktiveras en paus på 7 timmar innan du kan skriva igen. Om du inte klarar alla delprov på dina 14 dagar aktiveras en paus på 30 dagar innan du kan skriva igen. Alla delprov nollställs och du får börja om från början igen. Inga undantag. När 30 dagar, eller mer, gått och du vill börja skriva igen mailar du bara oss på support@intensivept.se så låser vi upp provet åt dig.

Provinstruktioner
På startsidan kan du läsa exakt vad som gäller för det prov du skriver.
Inför varje delprov får du information om vad som gäller för just detta delprov.

Informationen innefattar oftast:

• Hur många frågor,

• hur många poäng som är max,

• hur många poäng du behöver för godkänt,

• hur många försök du har på dig innan det blir 7 timmar paus.

Provsvar
Nästan alla delprov rättas automatiskt så du får omedelbart veta om du klarat provet eller inte. På vissa delprov får du reda på exakt vilka frågor du har fel på och på andra delprov får du bara veta ditt resultat. Om du fått fel på en fråga som du vet är korrekt är det bara att dubbelkolla stavning eller instruktion på provet. T.ex. ange 1 (en) funktion för muskeln, och du har svarat alla.
Andra delar av provet rättas manuellt av oss lärare. Vi gör detta regelbundet så du behöver sällan vänta mer än någon/några dagar innan du får ditt resultat. På helger kan det ta lite längre tid för oss att rätta så planera din provskrivning noga.
OBS! Ibland får man fel på automatiska rättningar om man använder stor bokstav trots att det inte är början på en mening. Undvik detta genom att endast skriva med små bokstäver på allt som rättas automatiskt.
Viktigt! Sätt inga mellanslag varken före eller efter dina svar. Detta gör att ditt svar blir fel.


Rekommenderad studietakt:
Minimum tid: 415 minuter, ca 7 timmar
Maximum tid: 830 minuter, ca 14 timmar
Plus god marginal: 7-14 timmar

Fördelat på 14 dagar: 1-2 timmar effektivt arbete/dag
Rekommenderad arbetstid: 3 timmar effektivt arbete/dag för att lämna utrymme för underkända delprov och kompletteringar. Majoriteten av färdiga elever som klarar onlinetentamen inom utsatt tid med god marginal rapporterar att de spenderade 3h+/dag för att bli färdiga med alla delprov.

Rekommenderad provtaktik:
Mata av så många delprov så fort som möjligt, åsidosätt dedikerad tid till uppdragen som är mer tidskrävande. Gör det praktiska provet så tidigt som möjligt. Ha åtminstone någon dag till godo när ni startar slutprovet.

Uppskattad Tidtabell:
Anatomi - 5 moment 40-80 minuter

•Skelett - test: 10 min, 2 försök

•Muskler - test, 10 min, 2 försök

•Rörelser - test, 10 min, 2 försök

•Mikroanatomi - test: 10 min, 2 försök

Fysiologi - 2 moment 10-20 minuter

•Fysiologi - test: 10 minuter, 2 försök

Biomekanik - 4 moment 60-120 minuter

• Hävarmar - test: ingen tidsgräns, 2 försök

•Övningar-Biomekanik - test: Ingen tidsgräns, 2 försök

•Biomekanisk rörelseanalys - uppdrag: ingen tidsgräns, manuell rättning

Näringslära - 4 moment 60-120 minuter

• Näringslära - test: 10 min, 2 försök

•Kosttillskott - test 10 min, 2 försök

• Case study Anna - uppdrag: ingen tidsgräns, manuell rättning

Träningslära - 5 moment 90-120 minuter

Träningslära - Test - 20 min, 2 försök

Rörlighet/Mobility - test: 15 min, 2 försök

Case study Anton - uppdrag: ingen tidsgräns, manuell rättning

Case study Korta träningsprogram - uppdrag: ingen tidsgräns, manuell rättning

Funktionella grundrörelser - 2 moment 15-30 minuter

•Funktionella grundrörelser - test: 15 minuter, 2 försök

Praktiskt prov - en eftermiddag 60-120 minuter
(Detta har inget med den praktiska helgen att göra)

•Praktiskt prov - uppdrag: ingen tidsgräns, manuell rättning

Skador - 2 moment 10-20 minuter

•Skador och rehab - test: 10 min 2, försök

Kemi - 2 moment 10-20 minuter

•Kemi - test: 10 min, 2 försök

Slutprov - 2 moment 60-120 minuter

•Slutprov Case Börje - uppdrag: ingen tidsgräns, manuell rättning 

Licens
Direkt du är godkänd på sista inlämningsuppgiften kommer du få din digitala licens. Du har själv ansvar för att ladda ner och spara denna på en säker plats. Du har 1-2 veckor på dig att ladda ner licensen innan ditt konto tas bort så vi rekommenderar att du gör detta direkt. Ca 3-4 veckor efter detta kommer du får en utskriven, signerad version av licensen skickad till dig. Den digitala licensen är fullvärdig så söker du jobb innan du fått din utskriva version kan du visa den digitala. Kom ihåg att läsa all information du får när du är klar med provet. Där finns länk till FB-gruppen samt en del annat som kan vara bra att ha koll på.

pt prov