Underskattat eller överskattat

I det här blogginlägget ska vi titta närmare på punkter som jag tycker att allmänheten kanske har felaktig uppfattning om. Varje ämne blir betygsatt underskattat eller överskattat följt av en kortare motivering. Även om mina svar baseras på vad jag lärt mig på mer än 20 år i branschen är det ändå min personliga åsikt och inte ett facit.

1. Välja rätt märke på kosttillskott
Överskattat! Det spelar ingen roll vilket märke du väljer. Om du köper en smaksatt produkt rekommenderar jag att du köper det som smakar bäst. Olika tillverkare kommer säga att “Vårt produkt är bäst” eller “Våra produkt är renast”. Många produkter tillverkas i samma fabrik och att det endast är smak som skiljer. Visst finns det sämre produkter men det är helt omöjligt att veta vilken som är bäst och förmodligen även irrelevant information eftersom det skiljer så lite på en “bra” och en “dålig” produkt. Mer om vilken typ av kosttillskott man kan rekommendera till klienter hittar du här.

2. Att träna till failure
Underskattat! Hade det här blogginlägget skrivits för 10 år sedan hade det varit överskattat. Men efter nya studier kommit ut och spridits i sociala medier där man ser att det inte är nödvändligt har många adapterat denna inställning. Och visst stämmer det att vi kan få resultat av träning utan att gå till failure. Men det viktiga frågeställningen här är egentligen “Varför INTE gå till failure?”. Svaret på den frågan är om det drabbar efterföljande träning. Det kommer det inte göra för majoriteten av befolkningen. De tränar inte hårt och ofta nog för att få negativ effekt av att gå till failure.

3. Den perfekta träningssplitten
Överskattat. Ska man köra push/pull/legs, överkropp/underkropp, helkropp, bro-split eller något annat? Det är helt omöjligt att svara på. Vad du kommer få bäst resultat av baseras på så många andra faktorer att det inte går att säga vilken träningssplit som är bäst. Även om du skulle hitta den perfekta träningssplitten att köra just nu är det inte troligt att samma split även är bäst om 12 månader. Sömn, jobb, stress, kost, hormoner och hundra andra detaljer ändras hela tiden. Bäst är att testa lite olika. Kör ett upplägg i 3-6 månader för att sedan utvärdera och justera. Var inte rädd för att testa mnya saker

4. Logga din träning
Underskattat. Om man läser punkten ovan kan det låta som att splitten inte spelar någon roll och att man lika gärna kan träna på känsla. Det finns dock ett potentiellt problem med att inte logga sin träning eller följa ett upplägg och det är att det är svårt att se till att man har en stabil progression. Om du alltid bara kör vad du känner för, eller om du varierar din träning för mycket, kan det vara svårt att hålla koll på att träningen hela tiden går framåt. Det är t.ex. svårt att säga om de set du gjorde i bicepscurls i maskin är lättare eller tyngre än de sets du gjort i kabeldragen. Se till att hålla dig till ett upplägg länge nog för att se att det går framåt.

5. Att skaffa FRISK-licens
Överskattat! Nu blev det en punkt som endast är relevant för personliga tränare men jag tycker ändå den är värd att ha på listan för att en del som är, eller funderar på att bli, personliga tränare verkar tro att det är viktigt. Ingen arbetsgivare bryr sig och du kommer inte lära dig något av att skaffa licensen. Att det dessutom kostar nästan lika mycket som en PT-Utbildning gör inte saken bättre. Lägg pengarna på något annat!

6. Att läsa nya studier som kommer ut
Underskattat. Det är lätt att stoppa in den här punkten i underskattat eftersom nästan ingen läser nya studier som kommer ut. Som jag ser det finns det två stora anledningar till att hålla sig uppdaterad. Det första är att du ser till att du tränar effektivt. Om du har gammal information är det möjligt att du gör misstag. Den andra anledningen är att jag tror att det är ett underskattat sätt att hålla sig själv motiverad till att träna. På samma sätt som att vissa läser muskeltidningar, kollar träningsklipp på YouTube eller köper nya kläder för att bli taggad på träning. Du måste inte kolla igenom Pubmed varje dag men en rekommendation är att ha något källa som du kollar ibland samt kanske prenumerara på vissa uppdaeringar från Pubmed eller Cochrane