Vad händer om en medlem skadar sig på gymmet?

Det här inlägget kommer handla om vad som gäller om en medlem skadar sig på gymmet. Om du är intresserad av vad en PT bör ha för försäkring kan du läsa om detta här.

Även om styrketräning anses vara en säker sport förekommer det regelbundet skador i gymmet. Allt från sträckningar till luxerade axlar och klämskador. Så vad är det så som gäller om en medlem skadar sig? Det finns några huvudpunkter som spelar in:

1. Avtal
Det första man ser till är vad det står i avtalet om skador. De flesta gym frånskriver sig så mycket som möjligt av skador. Medlemmar är på gymmet på egen risk.

2. Konsumenttjänstlagen
Om det inte finns ett avtal på plats kan Konsumenttjänstlagen gälla. Denna lag säger att medlemmen kan ha rätt till ersättning för kostnader som uppkommit i samband skadan. Detta kan t.ex. vara läkarkostnader och inkomstbortfall

3. Skadestånd
Om skadan uppkommit för att gymmet eller någon av gymmets personal varit vårdslös kan skadestånd vara berättigat. Om en maskin blivit felanmäld men inte åtgärdad inom rimlig tid, eller markerad som trasig, kan medlemmen yrka skadestånd.

4. Försäkring
Medlemmen kan ha möjlighet att få ersättning från sitt egna försäkringsbolag. För detta ersättningskrav krävs dokumentation på skada. Så medlemmen bör uppsöka vård så snart som möjligt efter skadan.

Så vilka åtgärder kan då ett gym ta för att minimera risken för skador?
-Regelbunden service av alla maskiner. Genom att minimera risken för att en maskin går sönder har du gjort allt du kan för att undvika denna typ av skador
-Stäng maskiner som är trasiga eller misstänkt kan gå sönder snart. Markera dessa rejält. En papperslapp kan lätt falla av så skaffa markeringstejp och märk upp så mycket som möjligt av maskinen
-Utbilda medlemmar. En introduktion till maskiner och säker träning minimerar risken att medlemmar skadar sig p.g.a att de inte har kunskapen som behövs.
-Se till att ha personal på plats. Att ha instuktörer eller personliga tränare som går runt i gymmet kan hjälpa till att undvika fraliga situationer för medlemmar. Detta kan vara allt från felaktig användning av maskiner till felaktig teknik i t.ex. marklyft

Och se till att ha ett avtal på plats!