Att erbjuda kostschema som PT - Tommys tankar

“Får jag ett kostschema?”

Det är en av de vanligaste frågorna jag får när jag arbetar som tränare.

Svaret: Nej. Det får du inte.

Men jag håller inget emot er för att klienter frågar. Kostscheman har länge varit den gyllene standarden inom fitness- och hälsoindustrin. Tränare och kostrådgivare får lära sig att skapa kostscheman. Klienter blir lärda att förvänta sig dem.

Problemet med kostschema

Tyvärr fungerar kostscheman sällan i längden. Om du tidigare varit på ett kostschema kan du säkert förstå varför. Traditionellt är kostscheman detaljerade förskrivningar — Ät den här exakta saken, i exakt den här mängden, exakt den här tidpunkten.

Som tränare och kostrådgivare finns det flera goda skäl till att erbjuda kostscheman. Det är en extra inkomst som går att tjäna bra med pengar på. Ur ett klientperspektiv kan det vara ett redskap som främjar deras målsättning och hjälper klienter att få de resultat som de vill ha.

Men jag har aldrig tyckt om att arbeta med kostscheman. När vi ber våra klienter att följa specifika kostscheman som ovanstående kan mycket gå fel — och går oftast fel. Här nedan följer några vanliga scenarion tränare ofta stöter på med sina klienter. 

Scenario 1: De håller sig inte till planen

Oavsett hur välplanerat kostschemat är, och oavsett hur entusiastisk klienter är, så kan kostscheman vara svåra att följa.

Det är normalt. Livet kan komma i vägen.

  • Klienten kan bli upptaget med annat

  • Klienten kan inte alltid vara förberedd med färdigpackad mat

  • Klientens barn blir sjuka

  • Klienten blir sjuk

  • Chefer förväntar sig att klienten ska jobba över

  • Det är alltid någons födelsedag, en högtid eller tillställning på G som klienten vill fira

  • Ibland känner klienten helt enkelt inte för att äta kvarg kl 21:30

Även om klienten faktiskt betalat dig för kostschemat, vilket kan vara en dyr affär, så kan klienten finna sig själv i uppror mot det på mer eller mindre uppenbara sätt.

Det är också normalt.

Dessvärre innebär det att klienten inte får resultaten klienten hoppas på att kostschemat ska ge. 

Scenario 2: Klienten följer schemat perfekt

Faktum är att klienten följer det för bra och för lång tid.

De flesta kostscheman är menade att vara temporära. De är designade för ett specifikt korttidsmål, som att gå ner några extra kilon inför en resa, att lära ut hur man hanterar blodsocker, eller att optimera prestationsförmågan inför en tävling. Med tiden anpassar sig klienten till kostschemat. 

Men om klienten är strikt för länge kan det sluta upp med en förvrängd syn på mat som leder till bestående konsekvenser för klientens kostvanor. Att dogmatiskt följa en specifik uppställning av livsmedel och näringsämnen tar ifrån klienten dennes egna förmåga att göra kloka kostval. Om fokus ligger på att räkna kalorier blir kostschemat snabbt restriktivt; ett ångestinducerande hinder för vardagens variabla omständigheter där en sådan simpel sak som att äta lunch ute på stan blir en oövervinnlig utmaning. 

Scenario 3: Klienten följer kostschemat ett tag, men det suger

Ett strikt kostschema är för de flesta ohållbart. 

Kanske får klienten goda resultat. Kanske inte. Men klienten hatar att leva och äta på det här sättet. Det finns bara så många sätt att äta kycklingfilé, broccoli, och lättkvarg.

Tillslut tröttnar klienten så mycket på processen att den ger upp. Klienten fastställer att "äta hälsosamt" suger, och glider ännu djupare ner i sina gamla ohälsosammare kostvanor.

I och med det missar klienten chansen att lära sig hur man gör hälsosammare, mer njutbara, och framförallt mer bestående och äkta förändringar.

Mitt problem med kostscheman

Tänk själv, om du inte kan göra en sak och därav överlåter ansvaret till någon annan — blir du då inte beroende av denna andra?

Men låt säga att kostschemat fungerade perfekt, klienten gick ner 5 kilo på 4 veckor som du ville. Sedan då? Ska klienten fortsätta leva på det schemat? Ska klienten betala för att få ett nytt? 

Det kan kännas som bra business. Men oftare än jag önskar, så återgår vanligt folk — som våra klienter  — till sina tidigare kostvanor. Ovidkommande om de nådde framgång med kostschemat eller inte.

Det är bara logiskt att det blir så, för kostschemat är för strikt för att kunna följas med framgång under lång tid, och tar inte hänsyn till vad klienten ska göra efteråt. Vilket gör klienten beroende av dig som kostrådgivare. Alternativt hamnar klienten under den falska uppfattningen att den är “färdig nu” och kan börja äta fritt. 

Och det är inte som att klienten lärt sig något av att bara följa ett kostschema. Det vill säga förutom att hata kvarg.

Hur vi erbjuder våra klienter en bra kosttjänst

Även om vi i egenskap av utbildade tränare och kostrådgivare högst troligen vet mer om näringsämnen och vårt näringsbehov, vet klienten mycket mer om sina varierande behov, kostvanor och livsstil än vad vi realistiskt kan göra. Det är därför ovanstående scenarion ofta spelar ut sig på ett eller annat sätt. Det bakomliggande skälet ligger i kostschemans natur: de är för specifika och tillåter liten till ingen anpassning. Till skillnad från våra klienters behov, som vare sig är konstanta eller bestående. 

Många misslyckas med, eller slutar följa sitt kostschema för att det helt enkelt inte funkar för dem. Det är för strikt. För precist. Och saknar hänsyn för hur olika dagar ser ut. I absolut värsta fall skapar kostscheman ett dysfunktionella förhållande till mat, och klienter börjar se ätande som en påtvingad syssla. Att äta ska vara en naturlig del av livet.

Det är vårt etiska ansvar som kostrådgivare att erbjuda klienter en lösning som främjar deras långsiktiga välmående. Här kommer några av mina bästa tips för att erbjuda bra kosttjänster.

  • Håll det simpelt

Kostvanor ska inte vara komplicerade. Klienten behöver inte äta den exakta mängden kalorier, protein, kolhydrater eller fett för att få långsiktiga och bestående resultat. De behöver inte släpa med sig matlådor vart de än går, med alarm för att inte missa en måltid var tredje timme. 

Kroppens näringsbehov är kontinuerliga och långsiktiga; och kroppens funktioner tåliga och anpassningsbara. Varje dag behöver inte vara perfekt. Egentligen behöver ingen dag vara perfekt. Så länge klienten långsiktigt över väldigt lång tid i genomsnitt äter enligt sina behov och mål kommer det att gå bra.

  • Etablera sunda kostvanor

När jag arbetade med kostrådgivning använde jag en modifierad form av IIFYM (if it fits your macros). En diet som utgår från att det är vårt kaloriintag och vår fördelning av makronutrienter som är det viktigaste. Jag använder IIFYM som verktyg och struktur med så gott som alla mina klienter. Men de som lägger överdrivet fokus på räknandet missar poängen, precis som de som säger att man kan äta vad som helst på IIFYM missar poängen.

Anledningen till att jag ger ut rekommendationer för kalorier och makros — och anledningen till att mina kostprogram faktiskt fungerar — är för att jag lär mina klienter om deras näringsbehov.

Att veta ungefär hur mycket man behöver äta under en dag är en grundläggande riktlinje för att leva ett strukturerat, och hälsosamt liv. Om man därefter lär sig prioritera rätt portionsstorlekar och produkter av högre kvalité är man nästan i mål.

Om man sedan förstår att ens näringsbehov ändras beroende på hur man lever, hur ens kropp ser ut och vad för mål man har — ja, då har man lärt sig att äta för resten av sitt liv. 

Om vi med våra klienter etablerar sunda kostvanor med autonomi i sina kostval kommer de oundvikligen att göra en bestående positiv förändring i sitt liv. 

När är ett strikt kostschema bra? 

För all del, nu har jag varit för hård mot användandet av kostscheman. Det finns två situationer, jag kan tänka på, då ett strikt kostschema är befogat.

Om du exempelvis arbetar med en bodybuilder, atlet eller klient som av någon annan anledning behöver äta på ett specifikt sätt för att (inom en kort tidsperiod) åstadkomma vad det nu än är de är ute efter kan du med stor fördel använda ett strikt kostschema. Men var då öppen om syftet med kostschemat och vilka långsiktiga förväntningar klienten ska ha. Lägg sedan upp en plan för vad ni ska göra efter kostschemat. 

Mer läsning

kostschema