Fråga om diet: Michael Mosley 8/800

Efter en föreläsning om näringslära fick Maria Michael denna fråga från en elev:

Satt på lyssnade ikapp på föreläsningen kring näringslära och där pratades bland annat om VLCD och LCD. Men Maria pratade om de som om det bara förekommer i pulver dieter och att man aldrig ska rekommendera de till klienter. (Kan förstå att man inte rekommendera det till vem som, kräver att man har lite koll på mat och näring) Jag har själv ätit enligt 8/800 som är en variant av den dieten men jag har ätit lagad mat alla mina mål om dagen och väldigt varierat. Så jag hade ju velat veta lite vad hon har att säga om den dieten.

Svar från Maria:

VLCD och LCD inkluderar måltidsersättningar för att säkerställa att man får i sig makro och mikroämnen. Att ligga så lågt i energiintag över tid är påfrestande för kroppen och då är våra näringsämnen extra viktiga! Därför görs dessa dieter under kontrollerade förhållanden med regelbundna uppföljningar. Dieten är inte för alla eller för de som enbart vill ner lite i vikt.

Måltidsersättningar innehåller alla våra viktiga näringsämnen och är framtagna för dieter där varje måltid inte ska överstiga 150-250kcal ungefär. De flesta besitter inte kunskapen eller har verktygen för att knåpa ihop "vanlig mat" med lågt energiinnehåll och samtidigt få i sig alla viktiga näringsämnen.

Menar du 800 kcal i 8 veckor?

Det är en diet som tagits fram av Michael Mosley och finns olika versioner av det sen dess.

Tanken är att man ska äta 800 kcal i 8 veckor. Dieten innehåller kostscheman och recept men en hel del bra näring. Även om man äter varierat och inkluderar näringsrika livsmedel betyder inte det att man säkerställer dagsbehovet av våra näringsämnen när man äter så lite energi.

Av den anledningen har dieten fått en hel del kritik då inte många når upp till RDI av våra näringsämnen när man äter mat och inte måltidsersättningar vid extrema kaloriunderskott.

Här marknadsförs dieten till alla, vilket VLCD och LCD inte gör. Det finns ingen anledning att ligga på ett energiintag under ditt BMR. Det är enligt mig inte hälsosamt eller nödvändigt för viktminskning.

Detta kan man enkelt testa om man använder ett kostdataprogram. Då ser man svart på vitt om man når upp till RDI av alla näringsämnen under en sådan diet.

Med viktminskning så minskar även risken för många sjukdomar, vilket oftast är ett säljande argument i dessa dieter. Här är det viktigt att veta att konsekvenserna av viktminskning är bland annat minskad risk för sjukdom och förbättrade värden (blodtryck, blodsocker, blodfetter..). Dessa fördelar kan man ta del av även om viktminskningen tar lite längre tid

Fortsätt vara nyfikna!

Mer läsning

dietfråga