7 Utmanande TRX Övningar

7 Utmanande TRX Övningar

Vad är egentligen det där konstiga repet med handtag som ligger i en låda någonstans på gymmet och går det faktiskt att använda för något vettigt? Svaret är JA! Absolut! TRX träningen är både roligt och utmanande eftersom att vi sätter kroppen i lite ostabila positioner där man hela tiden får arbeta för att stabilisera kroppen. Dessutom är det ett billigt och lätt verktyg att transportera som kan hängas upp på många platser för att enkelt bränna av ett träningspass. I den här bloggposten går vi igenom massor av olika övningar du kan testa med en TRX samt vad de tränar.

Clock Press

Tränar: Bröst, Triceps och Axlarna

Utförande: Stå så att belastningen känns okej. Gör en armhävning ner, stanna i botten och sträck ut ena armen. Kom tillbaka in med armen och gå upp ur armhänvingen. Repetera övningen men sträck nu ut andra armen.

Förklaring: Det som är härligt med den här övningen är hur du får stabilitetsträning samtidigt som du utför en armhävningar. Det är mycket mer utmanande än vad man tror att stanna i bottenläget och sträcka ut en arm åt sidan!

TRX Rodd

Tränar: Biceps och stora delar av ryggen

Utförande: Luta dig bakåt med utsträckta armar samt spänd bål, tänk lite plankposition. Dra sedan med hjälp av armarna in dig själv så att händerna är vid bröstet. Sänk dig sedan kontrollerat tillbaka.

Förklaring: Ibland kan det vara svårt att få till en rodd-övning på gymmet. Kanske alla skivstänger är upptagna eller så vill du göra det lite smidigare. Då passar TRX-Rodden in direkt. Dessutom är det här en av de få rodd övningarna du kan göra hemma som inte kräver så mycket utrustning.

Assisterade Pistol Squats

Tränar: Ben och rumpa

Utförande: Använd TRX-bandet som ett stöd genom övningen. Stå på ett ben och gå ner i en squat, låt de andra benet komma framåt så det ej rör marken. Ställ dig sedan upp igen, här kan du ta hjälp av armarna.

Förklaring: För knäböjs-varianter behövs oftast inte ett TRX-band om du använder båda benen. Därför är TRX ett bra verktyg för att börja stabilisera och arbeta med ett ben i taget samtidigt som du kan få hjälp av bandet.

OBALANSERADE UTFALLSSTEG

Tränar: Benen

Utförande: Ha ena foten i TRX-bandets “ögla”, och andra framför som i ett utfallsteg. Gör sedan utfallstegsrörelsen upp och ner.

Förklaring: Precis som i tidigare övning är det här en enkel metod för att få in enleds stabiliserande träning.

HAMSTRING CURLS

Tränar: Hamstrings

Utförande: Ha hälarna i TRX-bandets “öglor”, ligg på rygg och lyft upp rumpan. Dra in hälarna mot din rumpa så lång du kan för att sedan sträcka ut benen igen.

Förklaring: Det här är faktiskt en väldigt rolig övning. Det är svårt att få till en böjning i knäled hemma eller på gymmet. Det är sällan den övningen erbjuds in inte det är i maskin. Även om denna övning inte är perfekt för det är det bättre än ingenting och en svår övning att härma.

TRX PIKE

Tränar: Bålstabilitet samt i viss mån axlar och armar

Utförande: Ha fötterna i TRX-bandet “öglor” och ställ dig som i en armhävningsposition på golvet. Dra in fötterna mot dina armar samtidigt som din rumpa går upp mot taket så att du “fäller ihop” dig. Släpp sedan ut benen kontrollerat och kom tillbaka till en armhävningsposition.

Förklaring: Här kommer en bål-övning som är lika rolig att göra som träningsvärken man får efteråt!

SVÅRARE ARMHÄVNING

Tränar: Bröst, Triceps

Utförande: Ha händerna i TRX-bandet och ställ dig som i en armhävningsposition men med händerna i luften i bandet. Gör en armhävning.

Förklaring: En armhävning där du behöver stabilisera mycket mer än på golvet eftersom att du gör det i ett band. Här kommer dock en varning - den här är mycket svårare än vad du tror!


Här har ni flera TRX-Övningar och hur de ska utföras. När man köper en TRX brukar det vara bra att ha en Pull-up bar också som man kan fästa den i. För fortsatt läsning rekommenderar vi då såklart vår guide “3 tips till att göra din första Pull-Up

styrketräningKarl Gullö