Socker - detta bör du veta

Socker - detta bör du veta

Socker är gott, utan tvekan! Det går lätt att överkonsumera och är inte bra i för stora mängder. Ingen nyhet tänker du. Men hur mycket socker kan man äta per dag? Vad händer i kroppen när vi äter socker? Finns det sockerfällor som vi inte vet om? Vi djupdyker i den söta undervärlden, haka på!

Socker - så här säger livsmedelsverket

Mat med mycket tillsatt socker innehåller ofta lite näring. Det är lätt att få i sig mer energi än man gör av med om man äter sådan mat. Därför är det bra att äta mindre av till exempel läsk, saft, godis, glass, kakor och bullar.


Vad är socker?

Sockerarter är den enklaste formen av kolhydrater och är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Den delas in i två olika huvudgrupper

  • Monosackarider

  • Disackarider

Du hittar naturligt socker i t.ex. frukt, mjölk och bär. Sackaros är den sockerart som du troligtvis förknippar allra mest med ordet socker. Sackaros utvinns från sockerrör eller sockerbetor. Det är den sockerart som bland annat finns i strösocker, bitsocker och florsocker.


Vad menas med tillsatt socker?

Med tillsatt socker menar man socker som inte finns naturligt i livsmedlet utan som tillsätts. Näringsmässigt är det ingen skillnad på tillsatt och naturligt socker. Tillsatt socker innehåller dock endast energi och inte några näringsämnen. Livsmedelsverket beskriver tillsatt socker på följande sätt:

Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaran. I livsmedel kan socker tillsättas som ingrediens under flera olika beteckningar som exempelvis sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, HFCS (high fructose corn syrup) eller isoglukos.


Behöver vi socker?

Det finns inte heller några direkta vinster med att äta socker DOCK behöver vi glukos för hjärnans funktion men det kan vi få via kolhydrater. Att äta tillsatt socker är alltså inte nödvändigt för vår funktion.


Hur mycket socker bör vi äta?

Så här säger livsmedelsverket om vårt sockerintag:

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.  Hälften av de studerade ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker.

Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med.

Förutom att socker kan bidra till att vi äter för mycket kcal och att vi går miste om det näringsrika intaget finns det en annan risk som vår tandläkare nog skulle säga är den värsta, karies!

Detta händer när du äter socker

När man äter socker ökar man insulinproduktionen vilket bidrar till att vi lagrar energi och fettcellerna växer och antalet fettceller ökar. Dessa kan vi inte bli av med och vi får det svårare att gå ner i vikt. Fettcellerna vill fyllas och det kan skapa ett livslångt viktproblem. Dessutom ökar socker risken för hjärt- och kärl sjukdomar samt cancer.


Det dolda sockret

Många vill sluta äta socker och undviker då t.ex. godis. Dock är det dolda sockret minst lika viktigt, det socker som du kanske inte tänker på när du går i butiken och ska välja livsmedel. Här är några vanliga källor till det dolda sockret:

  • Smaksatt yoghurt

  • Flingor/musli

  • Ketchup

  • Färdiga såser och dressingar

  • Messmör

  • Torkad frukt

Mer läsning

Kopia av Marknadsföringstrender.png
viktminskningGuest User