Onsdagsläsning om coaching

Onsdagsläsning om coaching

Välkomna till vår onsdagsläsning om coaching! I den här bloggposten länkar vi ut till andra bloggposter vi har skrivit som handlar om just hur vi lär ut träning till våra klienter. Det här lämpar sig perfekt om du är ny som PT eller om du ska göra exempelvis ett praktiskt prov.

Att lära ut en övning (om du bara läser en, läs denna)

Dagens ämne handlar om att förstå hur involverad man ska vara i att coacha en klient beroende på hur pass bra de kan övningen. Vi kommer att dela upp det i tre steg och för varje steg har vi tips och tankar på att göra det så enkelt som möjligt. Den här metoden gör att du som PT vet precis hur mycket du ska coacha och ge feedback vid de olika tillfällena så att du inte riskerar att förvirra din klient med för mycket på en gång.

Läs mer HÄR

Hur du pratar med dina klienter

Att coacha våra klienter till att röra sig bättre är en av de mäktigaste känslorna som finns. När man får höra “jaha, är det så man ska göra? Vad enkelt det blev” eller “så har ingen förklarat det för mig förut - nu fattar jag hur det ska kännas” ska man ge sig själv en stor klapp på axeln. Att bli tillräckligt självsäker att känna att man kan coacha vem som helst inom rörelse kräver erfarenhet, teknik och fingertoppskänsla. I den här bloggposten kommer du att kunna läsa några av våra tips till att bli bättre på att coacha som vi går igenom på den praktiska helgen.

Läs mer HÄR

Vad är en bra verbal cue?

När vi börjar coacha är det enkelt att vi vill dela med oss av all vår kunskap. Detta kan också vara ett av de vanligaste misstagen vi gör som PTs då vi riskerar att ge klienten för mycket att tänka på vid ett tillfälle. Då kommer vi till frågan hur mycket ska jag coacha min klient och vilka verbala cues ska jag använda? Här kommer en kort liten guide på vad en bra verbal cue är och hur vi kan applicera riktlinjerna till våra klienter.

Läs mer HÄR

Mina bästa interna cues 

Som tränare arbetar vi mycket med rörelsecoaching. Det är tillsammans med sälj, träningsplanering och kundkontakt en av de dagliga saker vi gör i vårt jobb. Ett av de viktigaste redskapen vi har när vi arbetar med rörelsecoaching är våra coaching cues. Det här är inte detaljerade förklaringar för hur vi ställer in maskiner eller långa utläggningar om vad vi ska tänka på under ett knäböj. Coaching cues är korta snuttar av information, eller mer specifikt uppgiftsorienterade instruktioner som vi använder för att lära ut rörelser eller färdigheter. 

Läs mer HÄR

Mina bästa externa cues

En extern cue styr klientens uppmärksamhetsfokus utanför kroppen. Här finns tre olika dimensioner, eller riktningar för vårt fokus. En extern cue kan styra vårt fokus till ett visst avstånd; lång bort eller nära. Eller mot en särskild riktning; emot eller bort från. De kan också vara beskrivande; i form av en analogi eller ett handlingsverb. Detta relativt till oss själva, eller ett objekt. 

Olika externa cues kommer vara relevanta och effektiva i olika situationer för olika klienter. Gemensamt har samtliga externa cues att de får flertalet systematiska effekter på våra rörelser, jämfört med interna cues som i nästan alla situationer ger oss en lokal isolerad effekt, med vissa få undantag. 

Läs mer HÄR

Undvik ordet “inte”

När vi ska lära ut träning är det viktigt att vi är tydliga. Om vår klient inte förstår vad vi menar eller blir förvirrade är chanserna stora att deras inlärning går långsamt. I värsta fall kan det leda till att klienten blir omotiverad eller tappar intresset för sin träning. Men med hjälp av vår nya serie “Coaching Tips” kommer du inte att falla i den fällan. Tvärt om kommer du att vara extremt tydlig och strukturerad så att dina klienter når sina mål snabbare och håller sig helt motiverade till sin träning. Först ut - undvik ordet inte.

Läs mer HÄR

Behöver vi förklara vårt PT-Pass med klienten?

Alla som har haft en coach eller en PT vet att träningspassen ibland kan vara laddade med lite blandade känslor. Det är roligt att komma och träna (förhoppningsvis) men kommer det här att vara ett sånt där brutalt pass eller ett lugnare pass? Ska vi träna ben eller mage? Är det cardio fokus eller något annat? ÄR PASSET ÖVER SNART? Vissa personer bryr sig inte men i min synvinkel är det alltid professionellt att inleda ett PT-pass med planen för dagen. Dessutom kan det ha väldigt positiva effekter.

Läs mer HÄR

Vi täcker även flera av dessa ämnen i vår podcast “PT-Podden” som du kan lyssna på via www.ptpodden.se eller där du finner podcasts.