Onsdagsläsning om näringslära

Onsdagsläsning om näringslära

Visste du att IntensivePT har en systerutbildning som heter IntensiveKost? Vi erbjuder en omfattande utbildning till att bli Kostrådgivare till marknadens bästa pris. Som elev hos på IntensivePT får du även rabatt på utbildningen. I dagens långläsning länkar vi ut till flera fantastiska bloggposter från IntensiveKost.

LEV LÄNGRE MED PERIODISK FASTA... ELLER?

Periodisk fasta är idag en populär metod för att försöka uppnå viktnedgång, skapa autofagi och förlänga sin livslängd. Men vad finns det för vetenskapligt stöd för dess påståenden egentligen? 

Viktnedgång - uppnås av kaloriunderskott, inte av fasta. Äter man mer än man förbrukar kommer man gå upp i vikt, och vice versa. Det har inget att göra med X antal fastetimmar per dygn eller att undvika att äta vid en viss tidpunkt. Många upplever dock att periodisk fasta t.ex. 16:8 eller 5:2, gör det lättare att hamna på ett kaloriunderskott då man begränsar antalet timmar man äter. Ofta innebär det att en eller flertalet måltider försvinner, och därmed skapas ett kaloriunderskott. Det är alltså inte själva fastan i sig som bidrar till viktnedgång.

… Läs mer HÄR

BRÄNNER MAN MER FETT AV ATT TRÄNA INNAN FRUKOSTEN?

Det är en vanlig uppfattning att träning och motion innan frukost bränner mer fett än om man tränar eller motionerar med mat i magen eftersom man tar av kroppens reserver istället för det man precis ätit. Till viss del är detta sant, men våra kroppar är otroligt smarta och kompenserar för detta senare under dagen. Låt mig förklara hur det fungerar!

Morgonpromenader är en inte helt ovanlig metod hos bl.a. kroppsbyggare som vill komma i tävlingsform, men det har också börjat cirkulera hos gemene man som “bara” vill komma i lite bättre form och minska sin fettprocent. 

… Läs mer HÄR

VAD KOSTAR EN HÄLSOSAM MÅLTID?

En vanlig uppfattning är att det är dyrt med hälsosam mat. Jag skulle vilja bevisa motsatsen! För den som ofta köper lunch ute, eller olika färdigrätter från frysdisken, kan det innebära många sparade kronor att övergå till hemlagad näringsrik mat. Dessutom är det lättare att säkerställa att man får i sig den näring man behöver. Nedan tänkte jag presentera vad olika måltider kostar. Observera att priserna kan variera mellan olika varumärken och livsmedelsbutiker, och beräkningarna är endast ungefärliga. I beräkningarna ingår inte kryddor.

… Läs mer HÄR

OLIKA ORSAKER TILL ÖVERVIKT

Vi pratar ofta om att orsaken till viktuppgång är ett kaloriöverskott över tid, vilket inte är någon lögn. Men det finns en del bakomliggande faktorer till övervikt som det sällan talas lika mycket om, och ibland är det djupare anledningar än att personen “bara äter för mycket”. I dagens blogginlägg ska vi gå igenom några bidragande faktorer.

… Läs mer HÄR

SANNINGEN OM FRUKT(SOCKER)

Det är en ständigt pågående diskussion om huruvida fruktsocker är bra eller dåligt, eller snarare om frukt är bra eller dåligt då det ofta är det livsmedel som associeras med fruktsocker (av en något uppenbar anledning). 

Och visst förekommer det fruktos (annat namn för fruktsocker) i frukt, precis som det gör i godis. Därför drar många slutsatsen att frukt är lika “dåligt” som godis. Så är det naturligtvis inte. 

… Läs mer HÄR

Där har ni en hel det att läsa igenom på lunchrasten. Vi har även med Maria Michael som har grundat IntensiveKost i PT-Podden. Om du vill lyssna på Maria som väldigt snabbt får rabbla upp “Fem dieter på 15 Minuter” kan du göra det HÄR.