Bästa sättet att plugga på

Bästa sättet att plugga på

Jag har alltid gillat att lära mig nya saker och att “plugga” har aldrig känts som något jobbigt för mig.
De flesta associerar pluggandet med skolan. Att lära sig historia och religion på att gammaldags sätt med tråkiga lärare. Ser man på pluggande på detta sätt förstår jag om man inte gillar det. För många tror jag att skolan skrämmer bort från fortsatt lärande. “Skolan var så tråkig att jag började jobba istället. Det kanske också är tråkigt men då får jag i alla fall pengar”. Så ska det inte behöva vara. Studier ska vara flexibla, enkla att ta till sig, underhållande och de ska leda till något konkret. Annars är det inte kul att plugga.

Den stora skillnaden på grundläggande studier och fortsatta studier är att du själv väljer vad du vill plugga efter grundskolan. Du behöver inte läsa mer historia eller religion om du inte är intresserad av detta. Om du är intresserad av finans, träning eller matlagning så kan du enkelt hitta utbildningar som passar dig.

Här kommer mina tips för hur du enklast kan plugga och lära dig nya saker.

1. Överväg att gå en kurs/utbildning


Det är egentligen inga problem att hitta all information du behöver helt gratis. Google har svar på det mesta och det finns gigantiska databaser med studier och data som du kan ta del av gratis (eller billigt). Så de flesta utbildningarna kan du köpa böckerna själv och googla dig fram till allt du behöver. För några få personer passar detta bra. För personer som inte behöver en lärare att ställa frågor till, som inte behöver kurskamrater att plugga med, som inte behöver en licens eller papper på sin kompetens. Men för de flesta kommer det vara bäst att gå en utbildning. Förutom allt ovan får du också en kursplan som är noga utvald. Lärare på utbildningen har plockat ut det viktigaste från tusentals timmar studier. Så istället för att spendera 100 timmar på att hitta 10 timmar relevans får du 10 timmar direkt.

2. Hitta ett format som passar dig
Jag personligen föredrar distans. Det gör att jag kan se inspelningar om jag missar någon föreläsning. Jag kan repetera föreläsningar om jag vill. Jag behöver inte anteckna om jag inte vill. Jag slipper resväg, osv.
Det är dock inte alla som föredrar distans. Om du är en person som lätt tappar fokus om du sitter hemma, eller om du är en person som drar ut på tiden för mycket bara för att du kan, så bör du läsa en utbildning som är på plats. Att sitta i en skolsal ger en känsla som inte distans kan ersätta och för en del människor är det värt restiden.

3. Hitta hur du lär dig bäst
Att nöta in information som man måste kunna utantill finns det väldigt många sätt att göra.
Vi börjar med att titta på vilken miljö du befinner dig i. För optimala förutsättningar bör det finnas så få distraktionsmoment som möjligt. Du bör alltså inte ha personer som pratar och rör sig i din omgivning. Du bör inte ha TV/musik på i bakgrunden. Din enda uppgift bör vara att ta in så mycket information som möjligt. Ett tips jag verkligen kan rekommendera är att lära sig memorera. Om du inte har någon erfarenhet av detta kan jag tipsa om vårt avsnitt i PT-Podden.
Här kommer mina bästa konkreta tips för nötandet:
-Se till att du har tränat innan
-Plugga 50 minuter och ha rast 10 minuter. Max 2-3 timmar om dagen
-Kolla inte SMS, Facebook, IG, mal eller något annat
-Multitaska inte. En sak i taget.

Håller du dig till allt detta kommer det gå bra.
Här kan du få några tips av elever som pluggat hos oss

Lycka till!

studietips, bästa sättet att plugga
Jobba som PTAndreas Hurtig