Träning med patellaluxation

Träning med patellaluxation

Vår samlade Facebookgrupp är tyvärr sluten för allmänheten. Ibland kommer det dock upp så pass nyttiga poster att det är värt att dela dem brett. Här kommer en fråga och två svar om träning med patellaluxation

FRÅGA:
Hej gänget!
Någon med erfarenhet av att träna klient med patella luxation?
Klienten är tränad och erfaren inom träning. Knäproblemen är medfött och klienten har genomgått operationer. Knäna kan hoppa ur led lite närsomhelst men oftast vid vridningar, löpning och ev hopp. Så det kommer vi skippa!
Kanske du har nått tips/råd till mig? Bra prehab övningar att köra?
Tack på förhand!

SVAR 1:
Förmodligen har op inte blivit bra om det gäller lateral sub/luxering. Eftersom det bland dessa patienter/klienter handlar om anatomiska variationer (trochlear dysplasi, torsional deformitet) så är det en nästan omöjlig uppgift att få rätt på med träningen (högst sannolikt).
Det är nog rimligt att satsa på övningar som ni tillsammans känner er säkra med ( förmodligen mestadels i sagital plan , maskiner etc.)

SVAR 2:
Generellt sett skulle jag vilja se över rotationskapaciteten i höft och knä, men som Seth skriver, med så många operationer så kommer du förmodligen ha strukturella begränsningar som gör det nästan omöjligt att få helt bra.
Retinaklet som hjälper hålla knäskålen på plats läker dåligt, och ofta skada på mediala patellofemorala ligamentet som inte är starkt nog att hålla tillbaks knäskålen från att glida lateralt.
Mycket belastning kring quadriceps kommer vara viktigt, och sen efter förmåga (om det går, om man vågar, om man förstår) så kommer belastning mot insidan av knäet (adduktionsrörelser) också bidra till stärkande vävnadsförändring, men oklart vilken nytta eller effekt det kommer ha.

Vill du lära dig mer om skador? Lyssna på vårt PT-podden avsnitt Allt du behöver veta om Diskbråck

patellaluxation
skadorAndreas Hurtig