Vad är syreskuld?

Syreskuld är ett begrepp som cirkulerar inom framförallt konditionsträningskretsar, men det verkar vara få som egentligen förstår vad det innebär och varför det uppstår.

När vi startar en aktivitet, t.ex. löpning, så kommer syrebehovet i musklerna att vara högre än vad som finns tillgängligt för stunden. Vårt respiratoriska system (andning, puls) svarar ganska långsamt på behovet och beroende på intensitet på din aktivitet kan det ta upp till ett par minuter innan andning, puls med mera har kommit ikapp och levererar den mängd syre som musklerna kräver.

Det gör att en del av muskelns arbete under den här första perioden måste ske anaerobt, dvs utan syre, även om intensiteten inte är högre än vad som normalt inte skulle behöva vara anaerobt. När det sker ett anaerobt arbete i muskeln bildas det som bekant laktat (mjölksyra) och förrådet av kreatinfosfat i muskeln töms. För att bryta ner den mjölksyra som bildas i början av vårt träningspass och återställa lagret av kreatinfosfat krävs syre, men om intensiteten är fortsatt så hög att allt syra måste användas till muskelarbete kommer syrebehovet för att bryta ner laktatet och fylla på kreatinfosfat att ligga kvar så länge inte vi sänker intensiteten. Vi har en syreskuld i muskeln.

Det, tillsammans med långsamheten att återgå, gör att vi efter den högintensiva aktiviteten har en förhöjd puls och andhämtning.

Som lite extra kuriosa har vi även efter aktiviteten en något förhöjd syreförbrukning på grund av högre kroppstemperatur och den ökade hjärt- och andningsaktiviteten som syreskulden skapat, vilket ytterligare fördröjer åtgången till normal puls.

För att minska risken att få en förstor syreskuld, vilket innebär att vi inte blir av med mjölksyran under ett lopp, kan vi värma upp i ett stegrande tempo och därmed låta det respiratoriska systemet komma igång steg för steg. Av praktiska skäl är det dock nästa omöjligt att helt undvika att få en syreskuld när vi startar ett lopp eller en intervall.

Skribenten Daniel Evaldsson föreläser på Intensive PT och driver PT-studion och OCR-gymmet Natural Fit i Växjö, samt coachingtjänsten Running Academy.