Explodera, ta i, tryck! 

Explodera, ta i, tryck! 

När det kommer till coaching är simplare alltid bättre. Att beskriva en rörelse ned i minsta lilla minimala detalj som hur du ska placera din stortå relativt till venus position på natthimlen kl. 17:03 en måndagseftermiddag är bara onödigt - men ändå är det något som nybörjare konstant utan framgång gör med sina klienter. Gärna mitt under ett set. Där det finns tio viktigare saker som borde åtgärdas som kattryggen i marklyft och att stången faktiskt ska nudda bröstet i bänkpress. 

Oavsett hur erfaren din klient är eller hur övningsutförandet ser ut ska dina coaching cues hållas korta, instruktiva och relevanta för klienten. Om klienten ännu inte fått till grundformen i en övning kan du använda interna cues för att punktbehandla ett fel i taget; eller analogier för att sätta instruktionerna i en kontext som klienten kan relatera till. Där det är lämpligt kan du använda en taktil cue och manuellt justera klientens positioner. Om formen sitter hyfsat och din klient har bra koll på vad armar och ben gör i förhållande till vikten kan du använda externa cues för att verkligen få till övningsutförandet med en extra bonus i form av ökad prestationsförmåga. Gör du ett bra jobb i ditt val av cues kan du backa undan och beundras över hur snygg och effektiv form din klient helt plötsligt har. 

Men som alla erfarna tränare vet kan vi inte bara agera åskådare under ett PT pass. Klienten betalar trots allt vår lön. Vi måste vara engagerade i vad vår klient gör. Men vad kan vi göra mitt under ett set? Fortsätta coacha såklart!  

Explodera, ta i, tryck!

Bland de mest underskattade typerna av coaching cues har vi handlingsverb. Detta är en form av beskrivande extern cue. Vi använder korta kraftfulla kommandon för att kontrollera klientens fokus samtidigt som vi bidrar med kraftfull motivation. 

Innebörden av handlingsverb finner vi om vi bryter isär och analyserar de två ord som bygger upp vår cue. Synonymer till handling är gärning, verk, dåd, och aktion. Ett verb är i sin tur ord som uttrycker exempelvis handlingar, skeenden, eller processer. Ett handlingsverb blir således ett kommando som uttrycker den aktion som vi vill att klienten ska genomföra under ett övningsutförande. Men handlingsverb behöver inte vara bundna till verb i sig, utan kan också vara en simplifierad form av instruktioner. Exempel på kraftfulla handlingsverb är:

  • explodera!

  • ta i!

  • tryck!

  • krossa!

  • bryt!

  • slå!

  • kom igen!

  • upp!

  • nu! 

Ovanstående handlingsverb är kopplat till aggressivitet och kraft. Vilket är mycket relevant för styrketräning där vi använder kroppen som ett redskap att verka mot externt motstånd. När vi styrketränar behöver vi vara explosiva, kraftfulla och aggressiva för att generera den muskelkraft som krävs för att övervinna det externa motståndet. När vi uttrycker upp! under en bänkpress syftar vi till att klienten ska fortsätta pressa stången hela vägen genom den koncentriska fasen. Men med betydligt färre ord. 

Ta exempelvis en klient som är mitt i ett set som innebär ett nytt PB i knäböj. Du vet att det är en otrolig utmaning för klienten. För varje repetition som går minskar hastigheten och på sista repetitionen kämpar din klient på i malande tempo och du kan se hur formen börjar brytas ned. Det finns ingen tid eller möjlighet till någon coaching och allt du kan göra är att kraftfullt upprepa: tryck! tryck! tryyyyck! Det kan kännas som att man är en glorifierad hejarklack, men sanningen är att detta är en viktig coaching cue som kan göra stor skillnad för klientens prestationsförmåga.   

Men alla handlingsverb behöver inte vara till för att hjälpa klienten sätta PB:n eller fortsätta arbeta när det börjar bli jobbigt. Vi kan även använda mjuka handlingsverb för att styra klientens fokus, tempo eller bekräfta klientens övningsutförande. Se exempelvis:

  • lugnt 

  • långsamt

  • håll   

  • mjukt 

  • snyggt

  • bra

Låt säga att du har en nybörjare som du håller på att lära ut axelpressar till. Du har använt en cue för att korrigera ett tidigare misstag som klienten gör och är nu inne i nästa set. Du ser att klienten har tagit till sig din cue och vill bekräfta att klienten gör rätt. Så du säger tydligt: snyggt. En gång till. Bra. Såja. På så vis får klienten veta att denne gör rätt på ett direkt och koncist sätt med direkt återkoppling. 

I en annan situation med en annan klient har du programmerat in knäböj med långsamma excentriska och en excentrisk paus. För du tycker om att plåga din klient på det viset. Men klienten har lite bråttom både på vägen ner och i sin paus i bottenposition. Så för att styra klientens tempo säger du: långsaaamt, långsaaaamt. Sedan i bottenposition säger du: hååååll, hååååll. Och till sist: upp! 

Jämför detta med en längre förklarande instruktion mellan set: “formen ser bra ut, men du har för bråttom under dina repetitioner och måste kontrollera den excentriska vägen bättre. Sedan stressar du igenom din bottenposition. Du måste hålla din paus i åtminstone två sekunder innan du reser dig upp igen.” Såklart utesluter det ena inte det andra, men det bör vara tydligt att handlings verben tillåter dig att aktivt coacha dina klienter under själva övningsutförandet. 

Hur du effektivt använder handlingsverb i ditt coachande

Reglerna för handlingsverb är enkla. Varje kommando ska vara kort, koncist, relevant, övertydligt och levereras på ett lämpligt sätt. Låg ton, hög volym, bestämd röst och repetitivt är en vinnande kombination. Det är även bra att anpassa kommandona relativt till tempot som övningen och repetitionen utförs i. Till explosiva moment passar snärtiga kommandon; till högreps-set passar en mer neutral ton; och till långdragna malanda PB repetitioner kan vi skruva upp volymen och dra ned på tonen för att få fram vår gutturala basstämma.  

MER LÄSNING:

Då gjorde jag bort mig som PT

3 Tips till att göra din första Pull-up

ta i nu