Får man i sig kreatin om man är vegan?

Här kommer ännu en supportfråga från en elev. Tillsammans med ett grymt svar från supportansvariga Tommy Vestergren på IntensivePT

Fråga:

Hej!

Har precis sett din föreläsning om kosttillskott. Jag är vegan själv, men äter i stort sett inga tillskott. Men undrade om kreatin, om det finns som vegansk produkt. Tänker på min son som också är vegan och hemskt gärna vill bygga muskler och bli lite tyngre.

Hittade detta: https://www.happygreen.se/holistic-kreatin-400-g

Är det tillförlitligt?  

Svar:

Hej,

Utmärkt fråga!

Vi kan se att kreatin framställs på två sätt: (1) naturligt inuti våra muskler; och (2) syntetiskt.

Den naturliga framställningen sker i alla animalier med muskelvävnad, människan inkluderat men finns enbart i väldigt små mängder. Det är därför kosttillskott av kreatin fungerar då vi kan få i oss supramaximala mängder som annars vore omöjligt.

I den syntetiska framställningen av kosttillskottet kreatin kombinerar man sarkosin och cyanamid. Två komponenter som i sig inte är lämpligt för mänsklig konsumtion. Men som kombinerat och efter värme- och tryckbehandling kristaliseras. Det kristaliserade kreatinet centrifugeras sedan för att ta bort eventuella restprodukter. Som sista steg mals det kristaliserade kreatinen ned och kvar har vi det pulver som används i kommersiella syften. 

Kreatin i form av kosttillskott är således i sig veganskt och framställs helt och hållet utan animalisk inverkan. Du kan tryggt och säkert köpa vilket kreatin monohydrate som helst utan att behöva tumma på dina kostpreferenser eller ideal. 

Vänligen,

Tommy, Supportansvarig IntensivePT 

kreatin vegan