Stor efterfrågan på personliga tränare!

Gårdagens artikel i Dagens Industri (17:e februari 2020) återkopplar på 3 viktiga punkter jag tidigare skrivit om här på bloggen. För er som inte läst artikeln kan jag snabbt summera artikeln vad den handlar om.
Norska träningskedjan SATS har börsnoterats vilket innebär att man nu har full insyn i deras ekonomi och siffror. Deras VD., Sondre Gravir, berättar att han är mycket nöjd med hur SATS presterar men att de saknar personliga tränare. Efterfrågan är så hög att det inte finns tränare nog att ta hand om klienter.
Här är de 3 punkter jag tidigare tagit upp:

1. Trenden personlig träning fortsätter gå starkt
År efter år växer trenden sig starkare. Fler personer väljer att testa träna tillsammans med en personlig tränare. Dessa personer tycker att träningen är roligare och ser att de får mycket bättre reslutat. Alltså slutar få personer att träna tillsammans med PT. Över tid bygger det upp ett behov av fler och fler tränare.

2. Färre tränare väljer att jobba på stora kedjor
Fler söker sig till små, personliga gym. Många startar eget och en hel del kör PT online. Friheten detta innebär väger högre än att representera ett större varumärke. Tränare vill representera sig själva och känna sig viktiga i sin roll. Inte vara en liten, obetydlig del av något större. De vill också helt bestämma när och hur de jobbar. Valet blir då enkelt.

3. Villkoren för personliga tränare behöver förbättras
Visst är lönen lite bättre än för 10 år sedan men inte mycket. När jag började som PT kostade en timme med mig 350kr. Av detta fick jag 150kr. Nu kostar en PT-timme ofta över 1000kr men personliga tränaren får ofta inte mer än 200-250kr. Det är möjligt att omkostnader för en PT är högre nu men det är ändå en dålig trend. Om efterfrågan på något ökar ska också priset gå upp. Inte bara för gymmet utan för tränare. Personliga tränare behöver högre lön, bättre arbetsvillkor och vidareutbildningar som betalas av gymmet. Då skulle fler personer söka sig dit.

(Maskerade texten eftersom jag inte är helt säker på om der är ok att lägga ut bild på en artikel)

letar efter personliga tränare.jpg