Hur en PT bör se ut och agera

Clickbait. Hah! Sorry. Men nu är du inne och läser och det är riktigt bra. Troligen är det en av följande tre orsaker:

  1. Du tycker att en PT ska se ut och agera på ett visst vis och vill se om det stämmer överens med din bild

  2. Du är lite osäker och vill få inspiration till hur du borde föra dig

  3. Du blir provocerad rubriken och vill veta vad det är för idiot som har skrivit detta

Jag hoppas att du tillhör punkt nummer 3. Låt mig förklara varför.

Denna månad har jag haft samma diskussion med flera Personliga Tränare - Känner du dig som en fraud? En fake? En hycklare? Svaret är att väldigt många inom vårt yrke gör det. Vi tycker om att dricka ett glas vin eller ät en pizza ibland. Men allt för ofta kommer detta med skuld. Vad skulle mina klienter säga om de såg mig nu. Vi har högre krav på oss själva för att vi vill visa våra kunder att det går. Och vi tror att de förväntar sig att vi är perfekta tränings gurus. Den bilden vi visar upp på Instagram är oftast ett ideal som är svår att hålla i längden. Känslan av en ‘fraud’ är inte rolig och jag har sett den långsamt bryta ner många fantastiskt duktiga Personliga Tränare.

Det finns några saker man behöver ha i åtanke när man arbetar med det vi gör:

  1. En PT har i stort sett alltid redan väldigt mycket bättre vanor än sina klienter

  2. Vi är inte i samma situation som våra klienter

  3. När man tar hand om andra människor varje dag och främjar hälsa är det riktigt skönt ibland att släppa det och gå till en annan värld.

Kort och gott anser jag att vi inte kan hålla oss själva till samma standard som vi gör med våra klienter. Om du har den rösten i bakgrunden av ditt huvud som säger “vad skulle din klient säga” försök bemöta den med “vad hade jag sagt åt min klient att göra”. Hur många gånger har man inte försökt dämpa en klients ångest över att ha ätit lite för mycket på ett julbord? Ätstörningar eller att känna att sin kropp inte ser bra nog ut och ångest i prestation är vanligt inom vårt yrke. Fastna inte i att förändra vem du är för att du tror att PTs ska se ut eller agera på ett visst sätt. Agera som du känner att du vill. Det håller längst i längden.

En av de bästa taglines jag har läst av en coach är något i stil med “jag hjälper män att gå bygga muskler och gå ner i fett utan att de behöver sluta dricka öl eller äta hamburgare”.

Hur tydligt är inte det? Du som klient vet precis vad för typ av PT detta är. Jag säger inte att du bör främja alkohol och hamburgare, det är inte poängen. Poängen är att du ska ha roligt med vad du gör och vara unik. Var dig själv. Även om du gör allt till 95% perfekt våga bjud på de stunder du inte gör det. Det gör dig mänsklig och det är något vi behöver mer av i vår bransch.

Sålänge du som PT alltid har på dig rena och hela kläder, agerar professionellt och levererar en service bara du kan göra kommer allt att gå bra. Våga släpp lite på tyglarna, du lever bara en gång. Och kom ihåg, vad hade du sagt till din klient om de var i din situation?

vad gör en pt?
Jobba som PTKarl Gullö