Q&A PT-omgång 190930

God interaktion med många bra frågor samt även en hel del smarta elevtips från senaste PT-omgången. Här är några av de hetaste (ursäkta ordvalet):

Hur är det med kvittolagen om man är egen och tar betalt via Swish/kontanter/banköverföring?

Du måste alltid lämna ett kvitto vid direktförsäljning. Jag skulle säga att som PT kommer du troligen att sälja flera timmar åt gången i olika paket (att en klient köper enstaka timmar är relativt ovanligt och inget jag rekommenderar att du fokuserar på som PT) och då är det nästa alltid via faktura. Jag har aldrig varit med om att kontant- eller swishbetalning efterfrågats men självklart är det bra att kunna erbjuda det som alternativ och då gäller följande:

“Om du säljer varor eller tjänster kontant för mindre än fyra prisbasbelopp (fyra prisbasbelopp är 186 000 kronor för 2019) inklusive moms under ett räkenskapsår på tolv månader behöver du inte ha ett tillverkardeklarerat kassaregister.”

Källa: Skatteverket

Det vill säga, att om du har en försäljning som överstiger 186.000/år måste du ha ett kassaregister om du ska erbjuda betalning med kontanter, kort eller swish. Om försäljningen understiger detta kan du ta betalt utan ett register men måste ändå lämna ett kvitto, som kan vara handskrivet eller utskrivet från datorn. Ett kvitto ska innehålla:

  • datum och klockslag

  • artikelnamn

  • antalet varor eller tjänster som sålts

  • pris

  • moms

  • företagets namn och organisationsnummer

  • adress

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/prissattning-och-ta-betalt/erbjud-kvitto/

För egen del har jag ett företagskonto i Nordea och använder Bokio för att sköta bokföringen. Alla klienter faktureras (antingen i förskott, ex. genom att de köpet ett PT-paket, eller löpande, ex. månadsvis) och jag stämmer sedan av företagskontot, där alla transaktioner som rör firman görs, regelbundet och för löpande in i Bokio, där jag även laddar upp underlag för att ha det samlat på ett och samma ställe. Det finns smidigare tjänster som sköter bokföringen automatiskt och vi fick in ett bra tips om företaget Fortnox som kan vara värt att kollas in.

Har du något tips på bra app eller dokumentationsverktyg (digitalt) där du kan skriva ned dina klienters profiler/träningar?

Själv använder jag Google Drive och tillhörande program (Google dokument och kalkylark) vilket kräver lite mer tid initialt men i gengäld får man bra överblick och kontroll (vilket passar ett kontrollfreak som mig perfekt). Har man många klienter att övervaka kan det dock vara värt att överväga något av följande:

My PT Hub

Trainerize

PT Distinction

Nackdelen är att det tar ett tag att sätta sig in i alla funktioner (och ett flertal av dessa är troligen överflödiga) men det kommer förmodligen i längden vara tidsbesparande att använda mjukvara om man arbetar heltid som PT eller har ambition att göra det.

För att ge kostråd, bör man då ha en utbildning inom kost?

Det ökar ju definitivt din trovärdighet samt ger dig ökad kompetens inom området nutrition om du har en mer specifik utbildning så det rekommenderar jag absolut. Samtidigt kommer man ofta relativt långt som PT, speciellt om man fortsätter att fördjupa sina kunskaper på egen hand, och i de flesta fall räcker det med ganska basic kostråd för den genomsnittliga PT-klienten om man parallellt arbetar med motivation, mål och uppföljning.
Samtidigt ska man inte ta sig vatten över huvudet - speciellt inte om det rör sig om kostråd som gränsar mot det medicinska, exempelvis kostråd vid sjukdom, graviditet, ätstörning, väldigt obesa individer, barn/ungdom etc. Då tycker jag att man som PT oavsett diplom bör referera vidare till sjukvården (likaså att man som PT inte ställer diagnoser eller behandlar klienter med skador).

Om klienten får rehab av en fysio, bör då en PT också behandla området?

Nej, det bör man inte göra. En PT ska inte behandla. Däremot kan man lägga in eventuella rehabövningar i PT-passen och man kan också bistå med stretchövningar (och kanske lättare massage) om detta ordinerats av fysion. Det är alltid bäst att stämma av först om det är något som ska undvikas eller om fysion vill att vi lägger till något speciellt (ex. en viss övning eller stretching) - därför rekommenderar jag att man som PT tar kontakt med en lämplig fysioterapeut/naprapat/kiropraktor som man kan skicka klienter till vid behov. Och har man tur återgäldas detta genom att fysion börjar referera sina patienter till dig - en win win där vi båda har fokus på klientens bästa men utifrån olika perspektiv.

Vad upplever du bygger mest med massa, högre eller lägre reps eller de traditionella 8-12, som anses vara hypertrofizonen?

För individer på högre nivå och som tränar minst 3-4 styrkepass/vecka: en kombination av olika repsomfång, från 5-20, för att stimulera maximalt med muskelfibrer. Högreps är inte bättre men kan vara nästan lika bra som lägre repsomfång om vi talar ren hypertrofiträning, men man måste uppnå en högre grad av utmattning (RPE9-10) för att få optimal effekt.

Rent allmänt skulle jag säga att 6-8 (-10) reps förmodligen ger ‘most bang for the buck’ - en bra kompromiss mellan relativt hög muskelanspänning och träningsvolym men som inte är lika belastande som lågreps och mer tidseffektivt än träning på lägre belastning och fler reps. Här är ett par läsvärda artiklar:

The hypertrophy zone

Reps per set for optimal growth

Kort sagt: det finns flera vägar till Hypertrofi-köping.
(Fast sju reps - är det inte något magiskt med det ändå?)

ask-blackboard-356079.jpg
Q&AErik Lavesson